HRVATSKA SE SPREMA ZA VELIKO NEVREME: Oglašen crveni alarm, očekuju udare vetra od 130 kilometara, talase od 6 metara i jaku kišu!

Novosti onlajn

06. 12. 2020. u 11:02

VELIKA oluja upravo stiže na Jadran a za čitavu obalu proglašeno je upozorenje najvišeg stepena - crveni meteoalarm, a vreme će, najavljuju meteorolozi, biti opasno.

ХРВАТСКА СЕ СПРЕМА ЗА ВЕЛИКО НЕВРЕМЕ: Оглашен црвени аларм, очекују ударе ветра од 130 километара, таласе од 6 метара и јаку кишу!

Foto: Printscreen/Jutjub/Dalmacija Danas

DHMZ je za Istru, Dalmaciju i ostrva označio crveni meteoalarm, što znači izuzetno opasno vreme. Crveni alarm oglasio se zbog olujnog, mestimično orkanskog juga s udarima do 130 kilometara na sat, uglavnom na otvorenom moru.

Uz ovakve udare sa juga, DHMZ predviđa otvorene talase od četiri do šest metara. Na obali se očekuju talasi do pet metara. Očekuje se i jaka kiša.

Prognozni modeli predviđaju ekstremnu količinu padavina, piše Istramet. To se posebno odnosi na područje Istre. Ponegde bi za nekoliko sati mogla kiša koliko padne za mesec dana, pa postoji mogućnost poplava i bujica.

Jaka kiša predviđa se i za regiju Gospić, Knin, Rijeka, Split i Dubrovnik. Za ove regione proglašen je narandžasti alarm zbog obilnih padavina.

Jutros je deo Omiša bio pod morem, izveštava  Dalmacija danas. Niski pritisak i mesečeva plima sa olujnim i orkanskim vetrovima sa juga i jugozapada prouzrokovali su porast nivoa mora, pa je veći deo Omiša završio poplavljen. Tokom noći kiše je bilo i na širem splitskom području.

(Indeks.hr)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega