SASTANAK LIDERA SNSD I HDZ BiH: Dodik pozvao Srbe u Mostaru da podrže zajedničku listu

Novosti online

01. 12. 2020. u 13:50

U MOSTARU je danas održan sastanak delegacija HDZ BiH i SNSD, a poslije sastanka su se obratili lideri stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik.

САСТАНАК ЛИДЕРА СНСД И ХДЗ БиХ: Додик позвао Србе у Мостару да подрже заједничку листу

Foto: SRNA

Dodik je izrazio zadovoljstvo zbog odlaska u Mostar kazavši da je bitno održati kontinuitet razgovora o važnim temama.

Istakao je da su SNSD i HDZ na lokalnim izborima odlično prošle, a kada je Mostar u pitanju kaže da su to izbori koji su izazvali mnogo pažnje i u Evropi, a da SNSD planira da bude "vidljiv u Gradskom veću".

- SNSD je sačinio zajedničku listu s drugim faktorima srpskog naroda, sa našim partnerima ćemo razgovarati o zajedničkom nastupu - rekao je Dodik koji će nakon sastanka s Čovićem razgovarati i sa kandidatima na listi "Ostajte ovde - Zajedno za naš Mostar i građanima srpske nacionalnosti.

Dodik je rekao da je "visoki predstavnik napravio u BiH više zla", te da je od te institucije u početku bilo neke koristi.

- Kasnije su napravili surogat. Ono što mi ostajemo pri tome da jedino BiH može da se gradi na ravnopravnosti tri naroda, dva entiteta, dok se ne reši možda i treći. Konstitutivni narodi moraju da budu - rekao je Dodik.

On još ističe da je veliki broj aktivnosti koje SNSD i HDZ zajednički vode na različitim nivoima vlasti, a Dodik poručuje da je to uspešna saradnja.

-HDZ i SNSD imaju dugo godina već uspešnu saradnju, visok stepen razumevanja. Javljaju se priče da je to savez protiv nečeg, nekoga, ali to nije tačno - rekao je Dodik.

Čović je kazao da tema razgovora danas nisu bili samo lokalni izbori nego i druga bitna pitanja u BiH i Savetu ministara s obzirom na to da su prisutni bili i Vjekoslav Bevanda, državni ministar finansija i predsedavajući Saveta ministara BiH  Zoran Tegeltija.

Teme su u interesu nas u BiH, u pitanju je naš evropski put, poručio je Čović.

-Upoznao sam Dodika sa onim što radimo, kratko smo prošli kroz rezultate izbora i ono što ćemo raditi - kazao je Čović.

Poručio je da se razgovaralo i o drugim pitanjima.

-Razgovarali smo i o drugim pitanjima koja su bitna kada je riječ o radu Vijeća ministara. Jasan stav da trebamo imati proračun do kraja godine. Teme koje otvaramo su jasan znak našeg interesa za BiH  i nastavak evropskog puta, rekao je Čović.

Još se nadovezao na izjave Dodika o potrebi da se "ukine Kancelarija visokog predstavnika".

- HDZ već dugo govori da je vreme da se transformira Ured visokog predstavnika. Što se to pre desi, biće svima bolje. Idealan scenario bi bio da u narednih šest meseci dobijemo Izborni zakon, u sedmom mesecu kandidatski status i počnu razgovori oko transformiranja Ureda visokog predstavnika. To je ono što očekujemo, a što će se desiti i kad jednim delom zavisi i od nas - kazao je Čović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri