PREMINUO TVORAC KVISKOTEKE: Lazo Goluža umro u Zagrebu

Novosti online

01. 12. 2020. u 09:41 >> 10:18

ПРЕМИНУО ТВОРАЦ КВИСКОТЕКЕ: Лазо Голужа умро у Загребу

Foto: Printskrin

NOVINAR i urednik Hrvatske televizije i autor "Kviskoteke" Lazo Goluža preminuo je danas u Zagrebu u 85. godini.

To je potvrdio njegov sin Dominik Goluža.

Goluža je diplomirao je komparativnu književnost i italijanski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a nakon studija sa Pajom Kanižajem pokrenuo je časopis "Paradoks".

Najveći doprinos dao je na području kvizova među kojima su: "Tri, dva, jedan...ali vrijedan", "Peščani sat", "Brojke i slova".

Njegov najpoznatiji projekt je "Kviskoteka" koja se prvi put emitovala 1979. godine, koju je vodio najpre Ivan Hetrih, a potom Oliver Mlakar i koja je bila veoma popularna u bivšoj Jugoslaviji.

I po odlasku u penziju bavio se kvizovima i objavio je nekoliko knjiga o njima.

Interesantno je da je Goluža u jednom intervjuu govorio o istaknutim učesnicima Kviskoteke i da je među njima kao najboljeg izdvojio poznatog beogradskog istoričara Predraga Markovića, koji je kao student briljirao u sezoni ovog kviza uoči raspada Jugoslavije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Skočkan

01.12.2020. 10:38

Slava mu i hvala. Iskreno saucesce porodici na velikom gubitku. Otišao je u legendu Ju Genij za kvizove koji su ostali neprevazidjeni do danas jer je on umeo da ih osmisli sa sjajnom pametnom ekipom. A i mi kao takmicari i gledaoci smo onda bili mnogo vise skolovani nego sada. Samo visoko inteligentan, obrazovan i kreativan covek sa sposobnostima da razume TV kao medium i potrebe gledalaca da se sa Tv takmicarima i sami dokazuju u znanju, mogao je da smisli tadasnje dobre kvizove. Pravila su bila jasna, fer, a takmicari pošteno nagradjivani a ne da izadju kao gubitnici u svakom pogledu, kao sto mogu da izadju iz modernih kviz namudrivanja sa nekakvim umisljenim mudricama koji rade za Tv kanale na kojima se emituju kvizovi i kojima sem licne promocije nije interes dajoš neko pobedi u znanju osim njih.