ZABAVA U KUĆI - KAZNA 150 EVRA: Hrvatska policija ovlašćena da zbog kovida 19 kokontroliše okupljanja u stanovima

J. Kebler, od stalnog dopisnika Zagreb

01. 12. 2020. u 08:40

POLICIJA u Hrvatskoj dobija ovlašćenje da kontroliše okupljanja u privatnim stanovima, a ako zatekne na zabavi više od desetoro ljudi, kazna će iznositi 150 evra.

ЗАБАВА У КУЋИ - КАЗНА 150 ЕВРА: Хрватска полиција овлашћена да због ковида 19 коконтролише окупљања у становима

Foto AP

Ubuduće će se od 50 do 150 evra kažnjavati i nenošenje maske, te prekoračenje broja kupaca u prodavnicama, pošto brojni stručnjaci, od lekara do epidemiologa, tvrde da je Hrvatska zakasnila sa merama, a samo juče su od posledica korone umrle 74 osobe.

Korona je dovela i do ostavke državnog sekretara u Ministarstvu branitelja Stjepana Sučića, kog je policija ulovila u vukovarskom kafiću iza ponoći, kada je zabranjen rad ugostiteljskih objekata. Prilikom privođenja došlo je i do vređanja policajca koji je srpske nacionalnosti, uz povike "četnik", a usled pritiska javnosti, Sučić se morao povući.

Nezadovoljni su i hrvatski ugostitelji, kojima država neće nadoknaditi troškove, jer ne mogu da rade do 21. decembra. Predloženi set mera, koji je uključivao nadoknadu dela troškova onima kojima je prihod pao za 70 odsto, nije prošao. Vlasnici restorana i kafića najavljuju ulične proteste.

"OSTAVI MI SIĆU!"

Ugostitelji nezadovoljni ponudom vlade zapalili su sveće ispred ministarstva finansija, uz povike: "Potreseni smo". Deo njih nosio je majice sa natpisom: "Radim u kafiću, ostavi mi siću".

Sve je veće nezadovoljstvo i među lekarima, koji se bore na prvoj liniji fronta sa virusom, a uslovi rada su im katastrofalni. Medicinskim sestrama koje dežuraju po nekoliko dana i noći smanjen je deo dodatka za prevoz, uz obrazloženje da su ionako sve vreme u bolnici, pa im prevoz i ne treba.

Uvaženi hrvatski naučnik koji radi u Nemačkoj Ivan Đikić optužio je sve odgovorne za borbu protiv korone da postoji niz nepravilnosti i apsurda, tvrdeći da država zarađuje i na testovima, koji su u Hrvatskoj skuplji nego u drugim evropskim državama. Navodi i da se podilazi pojedincima iz privatnog sektora, a njegova prognoza da će u novembru u Hrvatskoj biti 1.500 umrlih od posledica korone pokazala se tačnom.

Foto AP

Ni sa nabavkom vakcine Hrvatska nije imala sreće, jer je naručena najveća količina od kompanije "Astra Zeneka", čija vakcina ide na dodatnu proveru posle prvih rezultata koji su pokazali nepravilnosti. U međuvremenu je naručeno i milion doza američke vakcine od kompanije "Fajzer", ali to je nedovoljno za sve zainteresovane.

Dok se do juče vodila rasprava treba li cepljenje da bude obavezno, posle neprijatnog iskustva sa nabavom vakcine od "Astra Zeneke" više nije moguće da se bilo ko prisili na cepljenje vakcinom čija je efikasnost samo 70 odsto, u odnosu na druge koje imaju efikasnosti i više od 90 odsto.

Konačni bilans kašnjenja mera odraziće se i na ekonomiju. Pad BDP u trećem tromesečju iznosio je 10 odsto i sada je zemlja ušla u recesiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu