NEMA VIŠE TOLERANCIJE: U Hrvatskoj korona redari kontrolišu nošenje maski

Tanjug

14. 10. 2020. u 07:50

U HRVATSKOJ, Osim što se sada i kafićima i restoranima uvodi zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske svuda sem za stolom, jedna od novosti su i korona-redari koje moraju da osiguraju ugostiteljski objekti, po jednog na 50 gostiju.

НЕМА ВИШЕ ТОЛЕРАНЦИЈЕ: У Хрватској корона редари контролишу ношење маски

Foto: S.BABOVIĆ

- Korona-redari su jedna od mera, to su osobe koje vlasnici obekta odrede, njihova je svrha da sprovode mere HZJZ-a. Vlasnici ugostiteljskih objekata su dužni da od danas odrede korona-redare - objasnio je njihovu funkciju pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Damir Trut za RTL.

Na pitanje kakva je trenutna situacija s kršenjem mera, Trut je rekao kako je u 256 nadzora utvrđeno 16 kršenja mera.

- Radi se o nepridržavanju razmaka i nenošenju ili nepravilnom nošenju maski. Izdata su samo usmena upozorenja - rekao je Trut i dodao da svi koji krše mere HZJZ-a, mogu biti kažnjeni, a postoji i kazna za nenošenje maske. - Vlasnik objekta je dužan da osigura sprovođenje mera u svom objektu, on mora da osigura da gosti nose maske. Ako odbiju, odnosno, ako to ne učine, kaznu će platiti vlasnik objekta. Kazne postoje, one su propisane zakonom.

U ovom trenutku se ne razmišlja o tome da se kazne fizička člica, jer, kako kaže Trur, svrha nije kažnjavanje, nego treba podstaknuti građane da se ponašaju u skladu s preporukama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)