SRBE TRETIRAJU KAO ZEČEVE ZA ODSTREL: Pupovac u Negoslavcima kraj Vukovara gde je hrvatska policija uhapsila naše sunarodnike

J. KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

09. 10. 2020. u 23:19

NIJE rešenje da se Srbi tretiraju kao zečevi za odstrel, jer reč je o ljudima koji nisu do sada bežali od pravde, kao što su neki Hrvati bežali od pravde zbog zločina počinjenih nad Srbima.

СРБЕ ТРЕТИРАЈУ КАО ЗЕЧЕВЕ ЗА ОДСТРЕЛ: Пуповац у Негославцима крај Вуковара где је хрватска полиција ухапсила наше сународнике

YouTube

Ovo je rekao u Negoslavcima kraj Vukovara Milorad Pupovac, predsednik SDSS, koji je u petak doputovao u ovo malo slavonsko selo.

Hapšenje dvojice stanovnika Negoslavaca srpske nacionalnosti pod optužbom da su počinili ratni zločin, ovih je dana podiglo temperaturu među meštanima pre svega zbog načina kako je policija privela devetoricu, tražeći da njih sedam budu svedoci za događaje koji su se dogodili pre više od dvadeset godina.

- U Hrvatskoj se stvara utisak da niko nije osuđen i da upravo ovde u Negoslavcima treba uhvatiti one koji treba da budu krivi za sve. To je pogrešno i politički i novinarski i zakonski i pravosudno i to nije pravda - rekao je Pupovac i zatražio jasne dokaze u ovom slučaju. - Formira se javno mišljenje da su unapred svi Srbi krivi i da jednostavno Srbi ne mogu a da ne budu krivi.

Lider Srba u Hrvatskoj postavio je u Negoslavcima i pitanje zašto se ne procesuiranju oni koji su počinili zločine nad Srbima.

- Niko nije odgovarao za ubistva ljudi koji su bežali nakon "Bljeska" kod sela Nova Varoš. Gotovo stotinu ljudi, gde se krv cisternama čistila nakon toga zločina. Je li neko odgovarao za napad na izbegličku kolonu na Petrovačkoj cesti - upitao je Pupovac.

Pupovac je poručio da nije rešenje da se upire prste u Srbe, već da Zagreb i Beograd treba da razgovaraju i nađu rešenje.

- Znam da su barem jedna od tih vrata otvorena - rekao je Pupovac, ne izjašnjavajući se čija su to vrata. Ali je dodao da će se tako izbeći da stradaju nedužni ljudi.

Predsednik SDSS je u Negoslavcima ukazao da se slični postupci pripremaju i u drugim mestima, "ali sa nešto grubljim tehnikama obrade svedoka nego ovde".

- Ne želimo da se na osnovu privatnih istraga vode zvanični sudski procesi, kao što se bojimo da je reč u ovom slučaju - naglasio je Pupovac i ujedno izrazio sumnju u objektivnost i nepristranost institucija koje su naredile hapšenje dvojice meštana, koji su godinama posle devedesetih živeli u Negoslavcima.

BEZ KAZNE

- NIKO dosad nije odgovarao ni za ubistva vukovarskih Srba pre rata, ni za uništenje 26 sela u požeškoj kotlini kada su ubijene 44 osobe - rekao je Pupovac. - Niko nije odgovarao ni za progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024