DUBOKO ŽALIM ZBOG ZLOČINA NAD SRBIMA: Plenković na komemorativnom skupu u Varivodama

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

28. 09. 2020. u 21:43

U Varivodama kraj Kistanja počinjen je pre 25 godina težak zločin kada je dva meseca posle "Oluje", iako u tom području nije bilo ratnih delovanja, okrutno pobijeno devet civila srpske nacionalnosti, rekao je u ponedeljak hrvatski premijer Andrej Plenković na komemoraciji u Varivodama na kojoj je bio i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić.

ДУБОКО ЖАЛИМ ЗБОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА: Пленковић на комеморативном скупу у Вариводама

Plenković, Pupovac i Milošević na skupu u Varivodama / Foto Tanjug

- Duboko žalim zbog toga - dodao je Plenković izražavajući saučešće porodicama žrtava. - To je uvreda za savremenu Hrvatsku. Ti se zločini ne mogu ničim opravdati.

Plenković je kazao da je ovaj zločin bio u suprotnosti sa pozivom Franje Tuđmana da Srbi ostanu u svojim kućama posle "Oluje".

Na današnji dan 1995. godine u Varivodama su ubijeni meštani srpske nacionalnosti: Dušan Dukić (59), Špiro Berić (55), Jovo Berić (75), Jovan Berić (56), Radivoj Berić (69), Marija Berić (69), Milka Berić (67), Marko Berić (82) i Mirko Pokrajac (84).

Ubijeni su hicima iz neposredne blizine na svojim kućnim pragovima.

Za taj i mnoge druge zločine nad srpskim civilima nije niko odgovarao.

U više navrata u svom govoru Plenković je pomenuo "agresiju na Hrvatsku" i pozvao Hrvate i Srbe u Hrvatskoj da se sada okrenu budućnosti, pružajući ruku jedni drugima.

- Hrvati treba da priznaju zločine nad srpskim civilima koji nisu smeli da se dogode, bez obzira na to što se Hrvatska branila od agresije, a Srbi u Hrvatskoj treba da priznaju da je na Hrvatsku izvršena agresija od strane Miloševićevog režima i JNA - rekao je Plenković i pozvao Srbe u Hrvatskoj da se "jasno ograde od velikosrpske politike" od koje su po Plenkovićevim rečima stradali mnogi Hrvati.

Naglasio je i da je Hrvatska u ratu "koji nije želela" imala mnoge žrtve, a za Vukovar i Škabrnju je rekao da su bila mesta gde su počinjeni najveći ratni zločini posle Drugog svetskog rata.

- Svi treba da preuzmemo svoj deo odgovornosti - kazao je hrvatski premijer i poručio da Hrvatska, "koja je pobedila u nametnutom ratu", ima snage za to. - Voleo bih da svi građani srpske nacionalnosti, kao Nikola Tesla, mogu da kažu da su ponosni na svoj srpski rod i na hrvatsku domovinu.

Predsednik SNV Milorad Pupovac govorio je o brojnim zločinima koji su nakon "Oluje" počinjeni u okolini Knina, i do sada niko za njih nije odgovarao.

- Srpske žrtve niko nije zaštitio, njihove ubice nisu tražene, a ako i jesu nisu na kraju osuđene - naveo je Pupovac.

Učešće i Hrvata i Srba na komemoracijama gde su ubijeni i jedni i drugi, Pupovac je nazvao nacionalno odgovornim i politički hrabrim potezom.

NESTALI

HRVATSKI premijer u Varivodama je rekao da se još uvek ne zna sudbina 1.869 nestalih.

- Nema razlike među žrtvama po ni jednom pitanju, a očekujem da ćemo sa Srbijom nastaviti razmenu informacija - kazao je Plenković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

FEDERER I NADAL NE VERUJU: Evo šta je Novak Đoković upravo uradio