NEĆE PETOKRAKU: Naljutili se hrvatski desničari

J. KERBLER

21. 09. 2020. u 08:40

НЕЋЕ ПЕТОКРАКУ: Наљутили се хрватски десничари

Foto arhiva

NA vrh solitera u samom centru Rijeke postavljena je velika zvezda petokraka, kao umetnička instalacija umetnika Nemanje Cvijanovića u sklopu projekta "Rijeka, evropska prestonica kulture".

Već sama najava da će u "crvenoj Rijeci" biti postavljena crvena zvezda izazvala je ogorčene reakcije desničara koji su tražili da se obustavi finansiranje ovog, za njih kontroverznog projekta.

Umetnik je instalaciju nazvao "Spomenik crvenoj Rijeci, samoodbrambeni spomenik", kao podsećanje na zaboravljenu partizansku zvezdu petokraku, koju čini 2.800 krhotina stakla u znak sećanja na 2.800 boraca palih za slobodu Rijeke.

- Ova zvezda podseća na odbačeni, ali još opasni antifašizam - kaže Cvijanović, čija je instalacija postavljena na dan kada je ZAVNOH 1943. godine doneo odluku da se radi na pristupanju Rijeke "matici zemlji" nakon kapitulacije Italije. Crvena zvezda bila je na istom mestu, na vrh nebodera postavljena i 1945. godine. Jedina je razlika što je Cvijanović zvezdu postavio tako da se čini kao da može svakog trenutka da padne.

Nemanja Cvijanović je poznat po provokativnim instalacijama koje su i pre izazivale reakcije i javnosti i stručne kritike. Njegove instalacije su postavljane širom sveta, od Kine do Amerike, a mnoge od njih su i deo kolekcija poznatih kolekcionara.

Ova riječka zvezda postavljena je na trgu gde se nalazi i sedište HDZ, pa su protestovali i lokalni članovi vladajuće stranke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ima nade

21.09.2020. 08:59

Alergicni su na petokraku pod kojom su ginuli najviše Srbi da im naprave drzavu u današnjim granicama. Na zalost mnogi od mojih sunarodnika Srba još uvijek se nisu probudili i uzdišu nostalgicno kada vide petokraku.

FIUME CE BIT PONOVO ITALIJANSKI GRAD

21.09.2020. 10:00

Da je umesto petokrake postavljeno slovo "U" ili kukasti krst, pravili bi hodocasce ko u Medjugorje. USTASKA BAGRO!

NikadZadovoljni

21.09.2020. 10:54

Ne znam sto im smeta? Ta petokraka im jr odlicno posluzila za pranje biografije a osim toga, dosta je slicnosti izmedju petokrake i kukastog krsta. Trebalo bi da im je to ok