TO IMA SAMO U BOSNI: U vojsci više starešina nego vojnika

Novosti online

14. 09. 2020. u 13:20

ORUŽANE snage Bosne i Hercegovine jedinstvene su u svetu, budući da imaju više starešina nego vojnika.

ТО ИМА САМО У БОСНИ: У војсци више старешина него војника

Foto: Tanjug/AP

Zamenica predsedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost u parlamentu BiH Dušanka Majkić rekla je kako je apsurdno da je broj oficira i podoficira nesrazmerno veći od broja vojnika u Oružanim snagama BiH, a to znači da je prošle godine 4.886 oficira i podoficira komandovalo sa samo 3.968 vojnika, prenosi RTRS.

„To je apsurd, iako se još od uspostavljanja Oružanih snaga znalo da se broj mora prilagoditi odnosu 70 naspram 30 u korist vojnika. Ministarstvo odbrane godinama ništa nije uradio na tom planu“, naglasila je Majkićeva, dodavši da je zbog toga poslednjih godina i budžet resora odbrane uglavnom trošen za personal, a ne opremu i obuku.

Ona je istakla da su stanjem nezadovoljni i vojnici.

„Iako u skladu sa zakonom službu napuštaju sa navršenih 40 godina života, odlaze i ranije. Treba na vreme planirati, ali mi to ne znamo. I to pokazuje probleme u vojnim redovima“, rekla je Majkićeva.

Ona je dodala i da jedinicama komanduje 13 generala i brigadira čije imenovanje nije prošlo svu zakonsku proceduru, jer ga nije potvrdio Parlament BiH.

„Ministarstvo odbrane, za koje se prosečno godišnje izdvaja 280 miliona KM (oko 140 miliona evra), za 15 godina od formiranja nije uspelo da reši nijedan ključni problem“, naglasila je Majkićeva.

U izveštaju koji im je predočen piše da je planirano da imaju ukupno 10.961 profesionalno vojno lice, a popunjena su 9.702 mjesta, te da nedostaju još 1.252 vojnika.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)