SUD BiH DODIKU: Prisluškivanja zakonita, Debevec ne zna svoje "špansko ime"

O. M.

09. 09. 2020. u 17:27

SUD BiH reagovao je na izjavu srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji je na konferenciji za medije rekao da predsednik Suda BiH ima neograničenu moć da obaveštajno službi daje saglasnost za prisluškivanje, te da poseduje državljanstvo Španije i špansko ime i prezime.

СУД БиХ ДОДИКУ: Прислушкивања законита, Дебевец не зна своје шпанско име

Foto: S. Mišljenović

U saopštenju se navodi da su nalozi predsednika suda za tajno praćenje telekomunikacija, koji se izdaju po predlogu direktora Obavještajno-bezbednosne agencije (OBA) BiH, izdaju u skladu sa Zakonom o OBA.

- Zakon propisuje proceduru predlaganja, određivanja, provođenja i obustavljanja mera tajnog praćenja. Prema tome predsednik suda nema neograničenu moć za davanje saglasnosti za prisluškivanje - navodi se u saopšenju.

Podsećaju da, ni godinama nakon što je Ustavni sud BiH određene odredbe tog zakona oglasio neustavnim, izvršna i zakonodavna vlast nisu izvršile odluku najvišeg suda u državi i usvojile relevantne izmene i dopune tog zakona.

- I bez toga, predsednik suda se pri izdavanju naloga pridržava standarda iz predmetne odluke Ustavnog suda. Za razliku od većine drugih institucija, Sud BiH poseduje sertifikat Državnog sigurnosnog organa o Sigurnosnom području II stepena za čuvanje, obradu i pohranu tajnih podataka, što svedoči o dokazivosti zakonitosti svakog izdatog naloga, pred nadležnim institucijama - navode u Sudu BiH.

Pojašnjavaju da statistički podaci o izdatim nalozima sadrže i naloge koji su obustavljeni, uz obrazloženo rešenje.

- Valjda je iz istupa gospodina Dodika, u medijima i u Narodnoj skupštini Republike Srpske, jasno da upravo on izdaje naloge za nezakonito prisluškivanje opozicije i građana, a ne predsednik Suda BiH, kako je Dodik priznao u više svojih javnih istupa, pa čak i za skupštinskom govornicom - navodi se u saopštenju.

Sud BiH pozvao je Dodika da javnosti prezentuje koje je to špansko ime Ranka Debeveca, jer bi ga "jako radovala da ga i sam sazna".

- Sama Dodikova izjava u kojoj kaže: "Mi smo to proverili kod španskih vlasti", jasno govori da Dodik ima političku kontrolu nad određenim institucijama iz pravosudnog sistema i da to nije Sud BiH. Ta činjenica posebno raduje, jer sud nije pod političkom kontrolom gospodina Dodika, niti bilo koje druge političke opcije. Za Dodika očito nije problem što on ima državljanstvo Srbije i po informacijama koje posedujemo više nekretnina u Srbiji i Rusiji, i kao takav je član Predsedništva BiH, već je problem da li predsednik suda, koji se rodio i veliki deo života proveo u Sarajevu, kao pripadnik Jevrejsko-sefardske zajednice poreklom iz Španije, ima eventualno špansko državljanstvo - saopštio je Sud BiH.

Posebno su se osvrnuli na navode o korumpciji predsednika suda, koje je Dodik pominjao.

- Pozivamo Dodika da o tome objavi dokaze, jer će u protivnom protiv njega biti podnesena tužba po Zakonu o zaštiti od klevete - istakao je Sud BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)