KUNE ODLAZE U ISTORIJU: Hrvatska se sprema da uvede evro 2023.

J. KERBLER, dopisnik "Novosti" iz Zagreba

03. 09. 2020. u 23:59

HRVATSKA će uvesti evro 1. januara 2023. godine. Već se radi na planu da prelazak sa hrvatske kune u evropsku valutu bude što bezbolniji.

КУНЕ ОДЛАЗЕ У ИСТОРИЈУ: Хрватска се спрема да уведе евро 2023.

Foto: AP

Guverner Narodne banke Hrvatske Boris Vujčić najavio je na konferenciji u Opatiji kako se priprema protokol o zameni novčanica i kovanica, te svi detalji vezani za kredite i štednju.

- Svesni smo straha hrvatskih građana da će uvođenjem evra pasti standard i da će rasti cene, ali mi želimo da primenimo iskustvo evropskih država gde se dogodilo suprotno - tvrdi Vujčić.

Za sada građani još uvek ništa ne znaju šta ih čeka, dok se istovremeno hrvatska ekonomija ljulja više nego u drugim zemljama EU. Pad BDP-a u drugom tromesečju iznosio je rekordnih 15,1 odsto, a Vujčić smatra da će godišnji pad biti 10 odsto. Kako je u Hrvatskoj sve više zaraženih od kovida 19, što se bliži brojci od 400 dnevno, turizam neće doneti rezultate koji su se očekivali, jer je zemlja na crvenoj listi većine onih iz kojih dolaze turisti. Ugrožena su i radna mesta 100.000 ljudi koji rade u turizmu, a sve je više i nezaposlenih.

O evru se malo ili ništa ne govori, a stručnjaci su podeljeni o tome da li je trenutak da on bude uveden. Američki ekonomist i nobelovac Džozef Stiglic nedavno je na konferenciji u austrijskom Alpbahu rekao da Hrvatska nikako ne treba da uvede evro. Tvrdi da bi to značilo oduzimanje monetarne politike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a