PRIVATNA ILI POSLOVNA POSETA: Odlazak Milanovića u Albaniju izazvao buru u Hrvatskoj

Od stalnog dopisnika, J. Kerbler

01. 09. 2020. u 15:15

LETNjI odlazak hrvatskog predsednika Zorana Milanovića sa porodicom iz državne vile na Hvaru u Albaniju, gde se sastao sa premijerom Edi Ramom, izazvao je u Hrvatskoj buru reakcija koje se nikako ne stišavaju.

ПРИВАТНА ИЛИ ПОСЛОВНА ПОСЕТА: Одлазак Милановића у Албанију изазвао буру у Хрватској

Foto: Tanjug

Prvo je Milanović rekao da je otišao sredinom avgusta na privatno putovanje koje je trajalo dva dana, a u Albaniji je boravio u državnoj rezidenciji što su platili domaćini. Ali, problemi za Milanovića su počeli kada je Poverenstvo za odlučivanje o sukobu interesa počelo da kopa po papirima i ustanovilo da je Milanović sa porodicom prvo sa Hvara vojnim helikopterom prevezen u Split, a od tamo motornom jahtom Hrvatske ratne mornarice ”Učka” do Albanije. Putovanje je državni budžet koštalo oko 15.000 evra, a u međuvremenu je Milanović saopštio da nije išao privatno, već u službenu posetu.


Za vreme dok nije bio aktivan u politici Milanović se sastajao sa Ramom i tvrdilo se da ga savetuje, ali je to on demantovao. Nije međutim demantovao da su u prijateljskim odnosima, a anonimna prijava Poverenstvu pokrenula je istragu. Uključio se i Andrej Plenković koji je ironično komentarisao tu posetu, da bi Milanović juče rekao kako je o putovanju upoznao premijera pred deset svedoka. ”Hoćete li da ih pozovem”, pitao je Milanović koji je u vreme kampanje za predsednika države zamerao bivšoj predsednici Kolindi Grabar-Kitarović jedno sporno putovanje u Ameriku, kao i odlazak državnim avionom HDZ-ovaca na stranački skup u Helsinki. Na zamerke da je za vreme godišnjeg odmora koristio vojni helikopter koji ga je prevozio iz Hvara na kopno predsednik je pitao ”zar sam trebao da idem madracem”?

Sada Milanović kategorički tvrdi da je reč o službenom putovanju za koje je premijer znao, jer mu je rekao ”čuj, Andrej, idem u Albaniju, naći ću se s nekim, načet ćemo neke teme pa ćemo razgovarati”. Za Milanovića više nema spora o nameri putovanja, a tvrdi da je samo letnja ležerna garderoba odavala da je reč o privatnom posetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024