POZVAO DA OSTANU NA RODNOJ GRUDI ONE KOJI SU - NA MESNOM GROBLJU: Ironija Milanovićevog citiranja Šantića

Radoje DRAGOVIĆ

27. 08. 2020. u 12:00

STIGAO je samo na parastos i komemoraciju, a stihovima se obratio - pokojnicima.

ПОЗВАО ДА ОСТАНУ НА РОДНОЈ ГРУДИ ОНЕ КОЈИ СУ - НА МЕСНОМ ГРОБЉУ: Иронија Милановићевог цитирања Шантића

Novosti

APSURDNO i neukusno zazvučali su Šantićevi stihovi "Ostajte ovdje", koje je predsednik Hrvatske Zoran Milanović recitovao na komemoraciji ubijenim Srbima u selu Plavno, kod Knina. Da ostanu na rodnoj grudi, pozvao je one koji su već tamo - pod zemljom na mesnom groblju.

Poslednje žitelje zaseoka Grubori ovog sela ubila je hrvatska vojska krajem avgusta 1995, kada je "Oluja" uveliko bila završena, a šahovnica se danima vijorila na Kninskoj tvrđavi. Na pitanje ko je streljao nevine ljude, u Zagrebu i danas sležu ramenima.

Dobro je da je predsednik Hrvatske došao u Plavno i Grubore, simbolično mesto stradanja Srba. Ali, i prekasno. Stigao je samo na parastos i komemoraciju, a stihovima se obratio - pokojnicima. Grubori su mesto duhova, u kome žive samo uspomene i sećanje na zločin. Oni koji su želeli da ostanu tamo gde ih "svako poznaje i voli" ispraćeni su sa ovog sveta zaklani i živi zapaljeni.

Žalosno je što je baš Milanovićev gest, nehotice, pokazao naličje hrvatske politike prema srpskom narodu. Opomena o tuđem suncu ne znači ama baš ništa proteranim Srbima, čija je imovina zapaljena i opljačkana, a članovi porodica i prijatelji ubijeni. Zalogaji hleba teško da igde mogu da budu više gorki nego tamo gde se oblače crne uniforme, kliče Paveliću i fašistički skandira.

Masovnijem povratku Srba ne može da se raduje nijedna garnitura hrvatske politike. Izgubili bi tako alibi da srpska sela u Dalmaciji nemaju struju i asfalt, jer su daleka i nenaseljena, a Srbi teško dolaze do posla u Hrvatskoj, jer ekonomska kriza vlada svetom. Srbima u Hrvatskoj ne može da se recituje "Ostajte ovdje". Grobovi u Gruborima, ali i u mnogim mestima u Hrvatskoj, zlokobno i opominjući, to i potvrđuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna