POTRES U HRVATSKOM SABORU: Srpska poslanica - Pred vama je osmogodišnja devojčica iz kolone u Oluji! (VIDEO)

Tanjug

31. 07. 2020. u 17:31

ПОТРЕС У ХРВАТСКОМ САБОРУ: Српска посланица - Пред вама је осмогодишња девојчица из колоне у Олуји! (ВИДЕО)

Foto: Printscreen

ANJA Šimpraga, poslanica SDS S-a u Hrvatskom saboru je ispričala svoje sećanje na akciju "Oluja" kada je kao osmogodišnja devojčica s porodicom izbegla u Srbiju.

- Ovih dana svi pričaju o "Oluji". Bez obzira na to koliko o tome doista znaju, jesu li proživeli te ratne strahote ili su ih samo posmatrali. Bez obzira na to iz kojeg su ih ugla doživeli - počela je ona.

Svake godine u ovo vreme, dete progovara u meni. Sećanje jedne devojčice iz kolone. Tog 4. avgusta 1995. imala sam tačno osam godina. Najednom i nebo je promenilo boju. Sparina je otežavala disanje, nije slutilo na dobro - prepričavala je Šimpraga sećanje na taj dan, prenosi Index.hr.

S ruksakom kupljenim za drugi razred osnovne škole, priča, bila je spremna za put, "put koji nije imao ime, put koji je vodio ko zna gde".

Kako je dodala, od Knina, do Petrovačke ceste, preko Banjaluke, a otuda bez stajanja išli su prema Srbiji gde su bili do 1999. godine.

Želja za rodnim krajem bila je, kaže, jača pa su se u Knin vratili 1999. godine - "na svoj kamen, pored svoje reke, među svoje ljude".

- Znala sam da su i moji vršnjaci Hrvati prošli patnju, strah i morali ići putem gde nije bio njihov dom. Ali sam isto tako znala da će ta ista deca s jedne i druge strane jednom sesti za isti sto i dogovoriti da se više nijednom detetu ne ukrade detinjstvo, pravo na sreću. Mali čovek uvek bude taj koji pati, koji se ništa ne pita - rekla je.

Gledajući svog oca i majku, njihove žuljevite i hrapave ruke, koje su danonoćno radile u polju kako bi svoju decu izveli na pravi put znala je, kaže, da je puno važnije biti čovek nego samo Hrvat ili samo Srbin.

- Devojčica prošlost nije zaboravila. Učila je iz nje, ali budućnost joj je bila važnija i svima nama treba biti. Danas, 25 godina posle, ova devojčica iz kolone stoji pred vama. Imam samo jednu želju - gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost - poručila je Šimpraga i dobila aplauz.

Nakon njenog izlaganja, javila se Karolina Vidović Krišto i napala je.

- U Hrvatskoj i u Hrvatskom saboru službeni jezik je hrvatski. Nije tačno nego točno, nije 4. avgust nego 4. kolovoza - rekla je Vidović Kristo kroz smeh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Slavica

31.07.2020. 17:43

Hrvati su i Muslimani ucili srpsko hrvatski jezik u skoli kao i srbi.Sad Hrvati okrecu rijeci a takodje i muslimani.Znaci uopste nemate svog jezika.A ova sto okrece rijeci trebala bi da se stidi..Jel u skoli pre rata ucila jezik Vuka Karadzica ili Franje Tudjmana.A takodje i muslimani jesu li ucili Alijin jezik ili cij.?Do god budemo tako radili nema buducnosti

Nikola Uzelac

31.07.2020. 19:20

@Slavica - Slavice, na pravom ste putu u svojim razmišljanjima! Proučite šta je Ljudevit (Ludvig) Gaj uradio 1840—tih i odakle mu jezik i pismo koje je „poklonio“ Hrvatima. Za ostale ludosti možemo da zahvalimo isključivo Brozu.

Branko

31.07.2020. 17:55

Po ko zna koji put čemu sve to. Pa Krvati se ničega ne stide i mržnom prema Srbima hrane telo i kosti. Shvatite već jednom da je ovde sukob dobra i zla. Neka se svako prepozna.

Mckrivi

31.07.2020. 18:04

@Branko - Opet Srbi prvi traze pomirenje,a onda se javi ta nekakva Kristo Mislim da je ovo herojski govor i odgovor na njihove grafite,Bravo za hrabru Srpkinju

ZM

31.07.2020. 17:59

Potresna prica. Bilo bi lepo da nam objasni kako to da je bila spremna ona i njena porodica na put. Ko je njenoj porodici rekao da se spreme na put i kada. U svakom slucaju, vratili su se u svoju domovinu gde im je mesto. Sada je samo potrebno da pozove i ostale casne, postene i vredne srpske izbeglice da se vrate i da zajedno sa svim ostalim gradjanima Hrvatske radi na vracanju izgubljnog medjusobnog poverenja uz puno postovanje svoje jedine i prave domovine. Valjda je i njoj i njenoj porodici to jasno nakon godina provedenih u Srbiji.

NKM

31.07.2020. 18:47

@ZM - Lijepo zvuči ali gdje da se vrate kad su im stanovi i kuće zauzeti i to u sredinama gdje rata nije ni bilo. Da li je porodica Zec ikome išta skrivila pa kako su prošli i ne samo oni.I ko određuje ko je častan, pošten i vrijedan? Mislite da smo vesla sisali?

buki

31.07.2020. 18:55

@ZM - Na put je krenula bežeći od ustaškog noža, jer oni koji su verovali da se pokolj Srba ne može ponoviti i ostali na svom imanju, oluju nisu preživeli. Vama kao da nije drago što je pobegla?

Nex

31.07.2020. 19:17

@ZM - Verovatno su trebali da cekaju Hrvatsku vojsku! Oni dobro znaju kaku su nastradali njihovi preci u prthodnim ratovima od ndh tako da niko ne treba da ti kaze da ides, ako zelis da sacuvas zivot onda se skloni na sigurno. A sigurno je bilo u Srbiji, da Srbija je takva kakva jeste ali je nasa i prihvata sve ljude, pomaze koliko je to moguce u datim uslovima. To sto se vratila u Hrvatsku i to je ok, vuce ih rodni kraj, sto kaze kamen ali njihov. Jednostavno nema potrebe NM da spustas Srbiju kroz komentar kako bi pokazao da je HR suprer domovina, vreme ce pokazati da li se folirate ili ste za dom spr.....

Goran Samardzic

31.07.2020. 18:32

Опет Срби позивају на суживот и добре односе. Узалуд браћо и сестре, са њима је то немогуће. Све ће учинити да деца или унуци госпође Шимпрага постану хрвати, као што је и ова Видовић постала. Са њима је све јасно, али Срби су бескрајно наивни. За пар деценија Срба у хрватској неће ни бити тако да ћемо на ту тему ставити тачку. А ми ћемо се опет чудити и позивати на успостављање бољих односа.

Miki Zg

31.07.2020. 18:35

Karolina Vidović Krišto je poznata desničarka ,ustaški nastrojena ,radila na HRT-u ,vodila Kalendar omiljeno joj bilo na Fejsbuku : Srbe na vrbe i dobila otkaz ,a tom retorikom je ušla u Sabor na Škorinoj listi .Klasika ,dobitna kombinacija ,bingo ,vređanje Srba ,građana Hrvatske ,novo etničko čišćenje ,ima ih više ,Ruža Tomašić ,Glasnović ( Bosanci ,Hercegovci ,Argentinci -Urugvajci ) !

Srbin

31.07.2020. 19:41

• СИНУ ТИСУЋЉЕТНЕ КУЛТУРЕ Ти не знаде мрети крај сломљеног мача, На пољима родним, бранећи их часно Китио си цвећеm сваког освајача, Певајућ' му химне, бестидно и гласно. Слободу си вечно, закржљала расо, Чек'о да донесу туђи бајонети, По горама својим туђа стада пас'о, Јер достојно не знаш за слободу мрети. Покажи ми редом Витезе твог рода, Што балчаком с руку сломише ти ланце, Где је Карађорђе твојега народа, Покажи ми твоје термопилске кланце. С туђинском си камом пузио по блату, С крволоштвом звера, погане хијене, Да би мучки удар с леђа дао Брату, И убио пород у утроби жене. Још безбројна гробља затравио ниси, А крваву каму у недрима скриваш, Са вешала старих нови коноп виси, У сумраку ума новог газду сниваш. Бранио си земљу од нејачи наше, Из колевке пио крв невине деце, Под знамење срама уз име усташе, Ставио си Христа, Слободу и Свеце. У безумљу гледаш ко ће нове каме, Оштрије и љуће опет да ти скује, Чију ли ћеш пушку обесит' о раме, Ко најбоље уме да ти командује. ЈОВАН ДУЧИЋ:

Perun

31.07.2020. 21:36

STRANCI NAJŽECI „HRVATI“ Uz Srbe, čiji je posredni i neposredni doprinos hrvatskoj istoriji i kulturi veliki i nesporan, ogroman je broj izuzetno značajnih ličnosti u hrvatskom nacionalnom korpusu, hrvatskih državotvoraca, nacionalista, umetnika… koji nemaju hrvatsko poreklo. Ostavimo u ovom tekstu na stranu Srbe i njihovo pretapanje u Hrvate. Red je da vidimo kako drugi stoje na tom planu. A stoje slično Srbima; posebno Austrijanci, Nemci, Česi, Slovaci, Jevreji…Najbolje je da to posmatramo na polju nauke, kulture i politike, gde su imena poznata i zvučna. Josip Juraj Štrosmajer „jedan od najvećih Hrvata svih vremena“ poreklom je iz nemačke vojničke porodice, iz Gornje Austrije. Rođen je u Osijeku 1815. godine. Ljudevit Gaj. Hrvat? Ne. Gaj dolazi iz francusko-nemačke porodice; Najbliži saradnici Ljudevita Gaja u tom „hrvatskom preporodu“ bili su Stanko Vraz (pravim imenom Jakob Frass, rodom iz Štajerske) i Dimitrije Demetar, grčko-cincarskog porekla. Bez sumnje najznačajniji muzički stvaralac u doba ilirizma, jedan od najvećih u hrvatskoj istoriji inače, bio je Vatroslav Lisinski. Ni on nije Hrvat po poreklu; rođen je kao Ignac Fuchs, bavio se kompozicijom, a prvu hrvatsku operu „Ljubav i zloba“ napisao je Lisinski, odnosno Fuchs. Prvi put je izvedena 28. marta 1846. godine. Najznačajniju nacionalnu operu kod Hrvata, čuvenu „Nikola Šubić Zrinski“ napisao je Ivan Zajc, po mnogima najveći „hrvatski glazbenik“. Zajc je rođen u Rijeci, ali u svom rodoslovu nema ništa hrvatsko, potiče iz češko-jevrejske porodice, a njegovo prezime u izvornom obliku piše se – Zaytz. Po svom poreklu ni August Šenoa, on je iz nemačko-češke porodice, Pisac Pavao Vitezović, izvorno se prezivao Ritter i potiče iz nemačke porodice, Nesumnjivo veliki slikar, izuzetnog talenta, Vlaho Bukovac (Biagio Faggioni), bio je Italijan. Slikari i vajari koji su obeležili dvadeseti vek hrvatske umetnosti: Vaništa, Tartalja, Kinert, Herman, Radauš, Kulmer, Pal, Džamonja…nisu po poreklu bili Hrvati Čuveni pesnik Ivan Goran Kovačić, autor poeme „Jama“, bio je Jevrejin, majka mu se prezivala Klein. Najveći hrvatski karikaturista svih vremena, još uvek živi Oto Rajzinger, austrijsko-nemačkih je korena. Lavoslav Ružička, veliki naučnik rođen u Vukovaru, Čeh poreklom, dobio je 1939. godine Nobelovu nagradu za hemiju. I po očevoj i po majčinoj liniji bio je stranac, ali ga Hrvatska tretira kao Hrvata. Hrvati nemaju nikakav problem da Eduarda Slavoljuba Penkalu predstave kao Hrvata, mada on sa Hrvatskom ima veze samo utoliko što se posle ženidbe, već kao formiran naučnik, doselio u Zagreb, po preporuci jednog prijatelja koji mu je savetovao da bi taj grad mogao da bude pogodno mesto za biznis. Ispostavilo se da je bio u pravu. Penkala je rođen u mestu Liptovski Mikulaš u Slovačkoj, 1871. godine, a isključivo njegovom zaslugom mi se danas koristimo tehničkom i hemijskom olovkom i nalivperom. Do pre dvadesetak godina hemijsku olovku zvali smo, sećate se – penkalo. Po Eduardu Penkali. On je 1906. godine patentirao mehaničku olovku, a godinu dana kasnije i nalivpero. Pored 80-ak inovacija i patenata, uz Penkalu se veže i prvi deterdžent za pranje veša.

Perun

31.07.2020. 21:47

Према Павлу Јосифу Шафарику који, наравно, није био Србин, и његовој студији Словенски народопис, четрдесетих година XVIII века Хрвата је било свега 810.000, Срба 5.240.000, од чега 1.864.000 римоактоличке вере и 550.000 исламске вере. Опширније: Зоран Милошевић, Црква и политика, Институт за политичке студије, Београд, 2002, стр. 94.************* Сам Јернеј Копитар је само чакавце убрајао у Хрвате (810.000 људи). Види: Jože Rajhman, Kopitarjev avstroslavizam v luči njegovega katolicizma, Znamenje, Maribor, 1977.

Euro

31.07.2020. 21:48

Ajde da zaboravimo jedni druge, da svako zivi svoj zivot i da se ne mesamo. Meni su bliskiji i bolje razumem skandinavce, nego hrvate i bosnjake-muslimane. Zato srbi sa srbima, hrvati sa hrvatima, bosnjaci sa svojima i svakome ce biti lepo

Perun

31.07.2020. 22:01

HRVATI PROTIV ĆIRILICE u VUKOVARU! A u isto vreme Hrvatskoj akademiji znanosti i umetnosti HAZU svojata srpsku ćirilicu Naučni skup Hrvatska ćirilična baština u Hrvatskoj Na međunarodnom naučnom skupu „Hrvatska ćirilična baština" povodom 500 godina od štampanja knjige „Dubrovački ćirilski molitvenik" u Hrvatskoj akademiji znanosti i umetnosti učestvuje 25 stručnjaka iz Hrvatske i BiH. Predsednik HAZU Zvonko Kusić naveo je da je hrvatska ćirilična baština „svesno ili podsvesno bila potiskivana" dok je akademik Stjepan Damjanović ukazao da je od 11. do 18. veka na velikim delovima hrvatske teritorije stanovništvo svoje kulturne potrebe izražavalo i ćirilicom. PS Zna akademik Stjepan Damjanović da je logično da se na tadašnjim srpskim a danas hrvatskim teritorijama od 11. do 18. veka pisalo ĆIRILICOM

peja kostolac

01.08.2020. 10:10

Dete oluje. Iskreno mislim da bi ovako reagovala i zaklana Srpska deca Jasenovca. Al imali su taj peh da budu zaklana od predaka tvoraca oluje. Nisu imala tu sreću da se nađu u nekoj od kolona spasa. A i ona da nije bila u nekoj od kolona spasa prošla bi kao zaklana Srpska deca Jasenovca. A i ne bi me čudilo da dotična bude pozvana kao počasni gost dogodine na komemoraciji u Blajburgu.

Peki

01.08.2020. 12:33

Ovaj hrabri govor je govor svih ljudi Hrvatske, u tom ratu su patili i Srbi i Hrvati, svi,najvise deca. A taj komentar ove Kristo je stvarno suvisan. Generalni, kako ljudi vise mogu da pricaju na tu temu ko kako govori, izgleda, i ostalo. Sramota.

Pipe

01.08.2020. 14:21

Obzirom da se u svim novo nastalim jezicima bivše nam države koristi više od 90% reči srpskog jezika, to je Srbija imala pravo da zabrani nazive tih jezika prema imenu novo nastalih "država". Zbog toga Amerika ne priča američki nego engleski, pa Brazil ne priča brazilski nego portugalski. Najveći broj država na svetu priča španski a ne bolivijski, urugvajski, peruanski i da ne nabrajam dalje. Prema tome, svi oni koriste srpski jezik, mogu se busati u prsa koliko hoće. Za hrabru Slavicu iskreni pozdravi. Bravo!

Lazar

02.08.2020. 05:16

Opšte je poznato da hrvatski, bosanski I crnogorski jezici ne postoje. To su samo geografski nazivi I nemaju veze sa stvarnošcu. Jedini jezik na području Balkana bivše YU je Srbski jezik! Pomenuti “jezici” su samo različiti dijalekti Srbskog Jezika!