PREDSTAVNICI NAŠEG NARODA U HRVATSKOJ VAGAJU: Srbima nije mesto na proslavi "Oluje"?

D. M.

30. 07. 2020. u 08:05

ПРЕДСТАВНИЦИ НАШЕГ НАРОДА У ХРВАТСКОЈ ВАГАЈУ: Србима није место на прослави Олује?

Foto: Tanjug

LIDERI Srba u Hrvatskoj još nisu doneli odluku da li će biti prisutni u Kninu, na obeležavanju godišnjice "Oluje" u režiji Zagreba.

Sama činjenica da uopšte razmišljaju da prihvate ovaj skandalozni poziv izazvala je žestoke kritike.

Sagovornici "Novosti" jedinstveni su u oceni da bi pristajanje da se bude deo "dekora" dok se slavi etničko čišćenje 250.000 Srba, dalo legitimitet ovoj zločinačkoj akciji i nanelo nepopravljivu štetu budućim generacijama našeg naroda i to ne samo u Hrvatskoj.

Šef diplomatije Ivica Dačić nada se da potpredsednik hrvatske Vlade Boris Milošević, iz Samostalne demokratske srpske stranke, i predsednik ove stranke Milorad Pupovac neće ići na proslavu "Oluje":

- Oko toga ću se konsultovati sa predsednikom Vučićem kako bismo usaglasili stavove, ali smatram da je poziv Srbima nečuvena politička provokacija. Odlazak u Knin, po mom mišljenju, ne bi bio u interesu Srba, zato što su Hrvatima Srbi potrebni da bi oprostili "Oluju". A povodom izjave Miloševića da bi to bilo žrtvovanje, smatram da to nije žrtvovanje za srpske, već više za interese Hrvata.

Milošević je poručio da će odluku o odlasku na proslavu doneti sledeće nedelje:

- Moj odlazak ili neodlazak u Knin za mnoge će značiti pogrešku. Za većinu Srba "Oluja" je traumatično iskustvo, ne mogu zaboraviti nevine civile ubijene nakon same akcije. Ako je moj dolazak gest, imam želudac za svaku vrstu gesta za koju smatram da bi poboljšala status moje zajednice.

Foto: Novosti arhiva

Milorad Pupovac i Boris Milošević

Za istoričara Aleksandra Rakovića nema nikakve dileme da stradanje Srba u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" nadilazi sve političke kalkulacije:

- To nije pitanje ni za Pupovca ni za Miloševića, niti oni mogu sami da odluče da li treba da idu na proslavu etničkog čišćenja. Hrvatske vlasti ovim demonstriraju silu i "jačaju mišiće" nad Srbima i to je još jedan razlog više zašto nipošto ne treba da idu u Knin. Šta će biti sledeće? Da traže od njih da idu u Blajburg?!

MILANOVIĆ IDE U GRUBORE?

PREDSEDNIK Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da će verovatno ići na obeležavanje godišnjice ubistva srpskih civila u selu Grubori kod Knina, koje se, kaže, "dogodilo posle akcije `Oluja`, 25. avgusta 1995":

- Starci su ubijeni kukavički i divljački, to je bilo razbojništvo, a pobeda gardijskih brigada i drugih jedinica u "Oluji" je neokrnjena, čista i junačka, te Hrvatska nema kompleksa i ne mora se posipati pepelom.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Mile

30.07.2020. 08:20

@Somborac - Razumeš li da se to pitanje niti ne postavlja kad Merkelova ide u Moskvu da posle Parade oda počast ubijenima? Može li to tvoj mozak da shavti i razume?

Raso

30.07.2020. 09:20

@Mile - По којем критеријуму је Вама господине иста позиција Срба из Хрватске који су ту живели стотинама и хиљадама година, од времена када од Хрватске није били ни помена па протерани и Немаца који су освајали туђе просторе па поражени и враћени кући? Да ли је могиће да Ви те ствари изједначавате?

Jovana

30.07.2020. 10:01

@Mile - Kad Merkelova ide u Moskvu, to onda koljač ide da se izvini žrtvi. Međutim, ovde je obrnuto, ovde se žrtva tera da se izvini koljaču, što je bila ubijana i proterivana. Izgleda da si Milence neke lončiće pomešao i to dobrano...

Nikola

30.07.2020. 08:31

Они то и хоће! Ако би било ко од припадника нашег народа био тамо,то би им дало легимитет за злочине.Фактички би признали да олуја није злочин већ акција.Да није етничко чишћење,него ослободилачка борба против деце и жена са старином! Усташе тужити и за ово али пре свега за геноцид који су једино они починили на територији бивше СФРЈ

Boki

30.07.2020. 08:50

Srbima nije mesto tamo(na proslavi Oluje)mada se bojim da će Srbi u Hrvatskoj sve manje biti Srbi a sve više hrvatski Srbi tj sve više će podleći pritiscima i unijaćenju i pokatoličavanju.

Sasa

30.07.2020. 08:53

Samo razmisljanje o odlasku je IZDAJA glasaca za njih pod jedan, pod dva znam ko je pupavac i kolika je ljiga od coveka, taj bi mater prodao za licni interes bukvalno. Tako da me od njega ne cudi apsolutno nista, ali zato oni koji glasaju za njih treba jednom da ga pljunu i vise nikad ne glasaju.

Miki Zg

30.07.2020. 09:19

U Hr. svakog 5. 8. je praznik ,državno slavlje ,pobjeda nad građanima Hr. srpske nacionalnosti .od 1995. god .Što bi tamo u Kninu Srbi trebali da slave ,protjerivanje ili zločinačka ubistva ,spaljivanje gradova ,sela ( 250 000 protjeranih ,2000 ubijenih ) ,viševjekovnih svojih ognjišta .?Govori se o nekom genocidu u Srebrenici ,a što je bila Oluja ,Bljesak ?

Komandant 1001

30.07.2020. 09:27

Nemoj ti Miloševiću mene stavljati u "tvoju" zajednicu. Odeš li u Knin pljunuo si na žrtve naše "zajednice" Ti si Plenkovićev privatni "srbin" ( pudlica na lancu)

Iznogud

30.07.2020. 15:26

Licno mislim da u proslavi nijedan pravoverni hriscanin ne bi trebao ucestvovati,to je bio progon pravovernog hriscanskog zivlja ili genocid u reziji eu sad I NATO pakta protiv srba...

JOVAN GRKINIĆ

31.07.2020. 09:24

Jedno je otići na odavanje pijeteta nevinim žrtvama bilo gdje pa tako i u Grubore, a posve drugo na proslavu obljetnice VR akcije koja je dovela do egzodusa čitavog naroda iz njihovih vjekovnih domova i ratnih zločina i genocida kakav je počinjen u Gruborima, Varivodama …. Naime, svaka žrtva zaslužuje pijetet i tu, u pravilu, nema nimalo moralne dvojbe niti posebnog moralnog iskušenja za onog koji iskazuje pijetet odnosno sućut. Međutim, prisustvovati obilježavanju VR akcije koja je dovela do egzodusa tvog vlastitog naroda iz njihovih domova i ratnih zločina i genocida prema pripadnicima tvog naroda zahtjeva posebnu moralnu pripremu i razriješenje moralne dileme oko toga, usprkos činjenici da se to čini radi ostvarenja pomirbe srpskog i hrvatskog naroda i da to prisustvo kao takvo može biti doista povijesni čin kojim se takvi odnosi unapređuju …. Utoliko skidam kapu i klanjam se žrtvi Borisa Miloševića koju čini za svoj narod jer smatram da je njegova žrtva doista povijesna i prevelika, jer ja osobno nikad to ne bih bio u stanju napraviti i nositi se, pri tom, sa ogromnom količinom samoprezira sa kojom dalje ne bih mogao živjeti….