ZAVRŠENA EKSHUMACIJA: Iz jame Jazovke u Hrvatskoj izvučeno najmanje 814 tela

Tanjug

21. 07. 2020. u 17:51 >> 17:55

MINISTARSTVO hrvatskih branitelja saopstilo je danas da su u iz jame Jazovke na području hrvatske opštine Žumberak izvađeni posmrtni ostaci najmanje 814 osoba iz perioda Drugog svetskog rata i da se po završetku ekshumacije pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava, a na osnovu brojanja kostiju bedara.

ЗАВРШЕНА ЕКСХУМАЦИЈА: Из јаме Јазовке у Хрватској извучено најмање 814 тела

Foto: AP

Navodi se da se prvi put od otkrića postojanja jame Jazovka, sistemski i po svim pravilima struke pristupilo ekshumaciji posmrtnih ostatka žrtava iz speleološkog objekta.

"Iz jame Jazovke, u pet intenzivnih radnih dana, izvađeni su posmrtni ostaci najmanje 814 osoba i omah se pristupilo utvrđivanju minimalnog broja žrtava (MNI)”, stoji u saoštenju, preneo je zagrebackci Jutarnji list.

Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi, radi se o žrtvama Drugog svetskog rata i posleratnog razdoblja, a prema iskazima svedoka, žrtve su u jamu bacane u više navrata, nakon bitke za Krašić 1943. godine i nakon završetka rata 1945. godine.

Iz ministarstva navode da su paralelno s ovim aktivnostima na osnovu prikupljenih saznanja nadležnih međuresornih službi provedena probna iskopavanja s ciljem uočavanja moguće druge lokacije, koja, međutim, nije nađena.

Pronađeni posmrtni ostaci iz Jazovke biće transportovani u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb gde će se provesti njihova antropološka obrada.

Ekshumacija posmrtnih ostataka iz Jazovke sprovedena je na osnovu Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svetskog rata i posleratnog razdoblja i sudskog naloga izdatog od nadležnog Županijskog suda u Zagrebu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (12)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna