SRBI ČEKAJU I - ĆUTE: U susret izborima u Hrvatskoj, analitičari tvrde - Pobeđuje HDZ, ali bez većine za sastav vlade

MADA se samo čeka datum kada će biti izbori u Hrvatskoj, najveća srpska stranka SDSS se ne oglašava.

СРБИ ЧЕКАЈУ И - ЋУТЕ: У сусрет изборима у Хрватској, аналитичари тврде - Побеђује ХДЗ, али без већине за састав владе

Foto N. Fifić

Predizborna kampanja počela je grubo, niko ne štedi nikoga, a koalicioni partner HDZ i sadašnje vlasti, stranka koju vodi Milorad Pupovac kao da se drži po strani. Nema najava da li se već sastavljaju liste, ne zna se hoće li SDSS i dalje ići u koaliciju sa HDZ i kakvi su uopšte planovi pred izbore.

Sa druge strane i na prošlim izborima HDZ bez koalicije sa SDSS ne bi mogao sastaviti većinu, pa se Pupovac do sada pokazao kao najverniji saradnik stranke na vlasti. Uskakao je kad je za HDZ bilo presudno i kada je premijeru Andreju Plenkoviću u pitanju bio ostanak na vlasti. Pupovac je ponekad prećutao afere vlasti, držao se po strani, a Plenković je zagovarao saradnju sa manjinama, pre svega sa Srbima u Hrvatskoj.

Ali, okolnosti su se promenile i pred ove, najneizvesnije do sada izbore, postoji dilema da Plenković neće izboriti treći premijerski mandat samo uz podršku SDSS i drugih manjih stranaka. Analitičari tvrde da je verovatno da će HDZ pobediti na izborima, ali neće imati dovoljno poslanika da sastavi vladu. Zato se sve češće čuje da se priprema koalicija HDZ sa desnim Domovinskim pokretom, koji vodi Ivan Penava.

Vukovarski gradonačelnik, jasno je dao na znanje da neće ulaziti u koaliciju sa SDSS, pre svega sa Miloradom Pupovcem, pa je bilo kalkulacija da će lider Srba u Hrvatskoj napustiti položaj šefa stranke kako bi omogućio dalju saradnju sa HDZ. Iz HDZ se ne izjašnjavaju, Plenković vešto izbegava svaki odgovor šta namerava, a SDSS se ponaša kao da izbori nisu pred vratima.

Već godinama jezičak na vagi

IAKO bi bilo logičnije da je najveća srpska stranka u Hrvatskoj bliža strankama levice, to se godinama ne događa. Jedan od razloga su loši odnosi koje Milorad Pupovac ima sa Zoranom Milanovićem još iz vremena kada je sadašnji šef države bio predsednik SDS. Ni sa novim vođstvom SPD nisu se harmonizovali odnosi, a apsurd je da je SDSS već dugi niz godina jezičak na vagi na svim izborima u Hrvatskoj.

Protekle četiri godine od činjenice da je SDSS blizu vlasti pokrenuti su mnogi projekti koji su poboljšali, bar kada je reč o infrastrukturi, položaj Srba u Hrvatskoj. U mnogim mestima, rešen je problem sa strujom i vodom, ali usprkos tome, nastavljen je trend iseljavanja mladih ljudi. Srbe u Hrvatskoj muče brojni problemi, a agresivna desnica stvara atmosferu pritiska, nepoverenja, pa i agresije na preostale Srbe. A njihov se broj iz godine u godinu smanjuje, više ne mogu ostvarivati ni prava koja su im bila omogućena u sredinama gde su do sada bili trećina stanovnika.

Osim SDSS više nema drugih jačih srpskih stranaka u Hrvatskoj, a izbori će biti prilika da stranka napravi inventuru saradnje sa HDZ. Kako zasad stoje stvari, Pupovčeva stranka čeka i rasplet na naelektrisanoj hrvatskoj političkoj sceni, pa će definitivnu odluku sa kim će na izbore doneti u poslednji čas.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024