PLENKOVIĆ MERKA FOTELJU U BRISELU: Hrvatska uoči izbora u zemlji, ali i EU, uveliko spekuliše oko buduće funkcije sadašnjeg premijera

HRVATSKI premijer Andrej Plenković imao je devet bilateralnih sastanaka sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, najviše od svih predsednika vlada država članica Evropske unije, otkako je ona na dužnosti.

ПЛЕНКОВИЋ МЕРКА ФОТЕЉУ У БРИСЕЛУ: Хрватска уочи избора у земљи, али и ЕУ, увелико спекулише око будуће функције садашњег премијера

Foto: AP

Na ovom podatku mediji podgrejavaju nagađanja da bi Plenković, ako sadašnja predsednica Evropske komisije dobije drugi mandat posle evropskih izbora, u junu mogao da obavlja neku važnu funkciju u njenom timu. Najčešće se spominje da bi mogao postati visoki predstavnik za spoljnu politiku, jer Plenković ima iskustvo u diplomatiji, a bio je uspešan i kao evroposlanik, pre nego što je nastavio političku karijeru u Hrvatskoj. U to vreme bio je zadužen za Ukrajinu, kojoj su upravo odškrinuta vrata za pregovore sa EU.

Prema pisanju "Politika", Ursula fon der Lajen je imala mnogo manje zvaničnih susreta sa evropskim liderima, pa se tako sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom srela četiri puta, holandskim premijerom Markom Ruteom isto četiri puta, a  s bivšim poljskim premijerom Mateušom Moravijeckim pet. Istovremeno, danska premijerka Mete Frederiksen nije imala nijedan bilateralni sastanak sa Ursulom.

FOTO: Tanjug/AP

Sve to ukazuje na dobre odnose šefice Komisije i hrvatskog premijera, koji je učestvovao i u njenom izboru za visoku dužnost unutar Europske narodne stranke, u kojoj Plenković ima veliki uticaj. Očito će je podržati i sada, kada narodnjaci biraju svog kandidata za izbore, a Ursula je favorit. Tako nije nemoguće, ako narodnjaci ostvare pobedu u junu, da u najužoj ekipi koja će voditi Evropu narednih godina bude i hrvatski premijer.

Ipak, to je sada samo mogućnost, jer "zec je u šumi", a pre toga mora da prođu i izbori u Evropi i parlamentarni u Hrvatskoj. Kako sada stoje stvari hrvatski premijer ima veliku šansu da njegova stranka, vladajući HDZ dobije najviše mesta u budućem sazivu Evropskog parlamenta od svih hrvatskih stranaka i ostvari pobedu na izborima u Hrvatskoj, za koje se još uvek ne zna kada će biti. Poslednje računice iz Plenkovićevog kruga ukazuju da će biti "u redovnom roku", što bi značilo u septembru sledeće godine, kada će se već znati rezultati evropskih izbora.

Kao Angela Merkel i Ivo Sanader

I ANGELA Merkel, koja je kao nemačka kancelarka dugo bila i najuticajnija unutar Evropske unije, podržavala je bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera, sve do njegove nerazjašnjene ostavke i kasnije suđenja i zatvora.

Plenković krije kao zmija noge da li ima evropske ambicije, jer smatra da bi time njegov HDZ smanjio šanse na izborima. Mnogi će glasati za HDZ upravo zbog toga što smatraju da je Plenković jedini realni kandidat za hrvatskog premijera, iako ne podržavaju stranku koju potresaju razne korupcijske afere. U slučaju pobede na hrvatskim izborima Plenković ima dovoljno vremena da se uključi u sastavljanje kabineta buduće šefice ili šefa Evropske komisije, jer se pretpostavlja da će tek 1. novembra biti potvrđeno novo vođstvo EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)