NA OBNOVLJENOJ FASADI PRAVOSLAVNE BOGOMOLJE U HRVATSKOJ OSVANULE NACISTIČKE PORUKE: Ustaški grafiti na crkvi Svete Trojice u bjelovaru

TEK što je obnovljena Crkva Svete Trojice u Bjelovaru, a već je išarana stravičnim ustaškim i nacističkim porukama. Vandali su iscrtali ustaško slovo "U", sa krstom iznad njega, napisali "Za dom spremni" i 14/88, brojčanu kombinaciju koju koriste neonacisti. Tako je nova fasada na pravoslavnoj crkvi iz 18. veka uništena, a usledilo je, uvek isto, saopštenje policije da se traže počinioci koji će biti kazneno prijavljeni. Nažalost, često istrage ne daju rezultate ili u sudskim postupcima huligani dobro prođu, a ustaško-nacističke provokacije događaju se u Hrvatskoj gotovo svakodnevno.

НА ОБНОВЉЕНОЈ ФАСАДИ ПРАВОСЛАВНЕ БОГОМОЉЕ У ХРВАТСКОЈ ОСВАНУЛЕ НАЦИСТИЧКЕ ПОРУКЕ: Усташки графити на цркви Свете Тројице у бјеловару

Foto: Printskrin

Očito i dalje nema dobre volje da se to spreči, od fudbalskih stadiona do šaranja ustaških i nacističkih simbola po fasadama gotovo svih hrvatskih gradova. Teško je i nabrojati gde su, i kako, išarane fasade u poslednje vreme, ali prevladava "Za dom spremni". Istovremeno se taj pozdrav toleriše na zvaničnim okupljanjima državnog vrha, kao nedavno u Koloni sećanja u Vukovaru.

Da je u svemu možda i najveća krivica obrazovnog sistema i škola, najbolji je primer poslednji slučaj, kada je Ministarstvo prosvete izbacilo iz upotrebe udžbenik iz istorije za četvrti razred gimnazije "Zašto je historija važna" koji, navodno iskrivljeno, prikazuje Alojzija Stepinca.

Ali, onima koji su izbacili taj udžbenik, u upotrebi već više godina, smetalo je i kako je opisan govor Franje Tuđmanu kada je spominjana NDH kao "izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za samostalnom državom". Navodno ta konstatacija sugeriše da je taj govor mogao da bude razlog što se srpska manjina osećala ugroženo.

Onda nije čudno što mnogi mladi danas padnu pod uticaj radikalnih, proustaških, grupa koje podstiču izvikivanje spornih pozdrava iz vremena NDH i vandalskih šaranja grafita po fasadama pravoslavnih crkvi i groblja.

Vandalizam na crkvi u Bjelovaru, koja je i zaštićeni spomenik kulture, zabeležen je i pre, kada je jerej Nemanja Obradović izvestio javnost da su otkriveni i vandali koji su na fasadi nacrtali "U" i krst iznad njega. "Crkva nema novca za bojanje fasade", rekao je nedavno Obradović, prognozirajući to što se sada i dogodilo rečima "onda opet neko ostavi grafit, i tako ukrug".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)