EPARHIJI SPC U HRVATSKOJ PRETI STEČAJ: Šta se krije iza sudskog spora u Trgovačkom sudu u Zagrebu?

TRGOVAČKI sud u Zagrebu zakazao je za 19. decembra raspravu na kojoj bi mogao biti proglašen stečaj nad eparhijom zagrebačko-ljubljanskom SPC u Hrvatskoj.

ЕПАРХИЈИ СПЦ У ХРВАТСКОЈ ПРЕТИ СТЕЧАЈ: Шта се крије иза судског спора у Трговачком суду у Загребу?

Foto N. Fifić

- Do današnjeg dana nismo dobili ništa pisanim putem, pa ne možemo ni da komentaršemo. Navodno je ova vest došla do javnosti kada je na stranicama suda objavljena, ali mi još nismo informisani o čemu se konkretno radi - kaže za „Novosti“ Bogoljub Ostojić, sekretar eparhije, nakon najave da će biti proveden stečajni postupak. 

Iako se ne navodi u najavi ročišta zbog čega stečaj visi nad glavom eparhije, „Novosti“ saznaju da je verovatno reč o dugovima nastalim nakon sudskog spora posle devedesetih godina prošlog veka. Naime, eparhija je do 1991. godine imala sedište u Deželićevoj ulici 4 u Zagrebu, koje je minirano i zgrade je srušena. Crkva je u sudskom sporu tvrdila da se radilo o terorističkom aktu, ali to sud nije prihvatio i dosuđeno je plaćanje sudskih troškova. Tako je eparhija ostala i bez zgrade i sa dugom, koji se verovatno tokom vremena zbog kamata povećavao.

- Kada je reč o crkvenoj imovini Srpske pravoslavne crkve ne postoje nikakvi sporovi i imovina je bezbedna. Mi redovno sve podmirujemo, plaćamo PDV i nema nikakvih problema - kaže za naš list Duško Spasojević, protojerej stavrofor.

Ni Trgovački sud u pozivu ne navodi o kakvim je dugovima reč kada se predlaže stečaj, samo što sudija Jadranka Mađeruh traži od mitropolita Kirila Bojovića da dostavi sudu spisak imovine.

- Ako osoba ovlaštena za zastupanje dužnika u roku od osam dana ne dostavi popis imovine i obaveza dužnika, sud će odrediti saslušanje osobe ovlaštene za zastupanje dužnika - piše u dopisu Trgovačkog suda.

Isto tako se navodi da u slučaju neodazivanja sud može da naredi dovođenje ovlaštene osobe ili može izreći kaznu od 1327,23 evra, što je protivvrednost od 10.000 sada već bivših kuna. Isto tako navodi se da je 4. oktobra prekinut skraćeni postupak stečaja koji sprovodi Finansijska agencija i od tada se primenjuju odredbe stečajnog zakona. Naime, FINI je dostavljen podatak da eparhija poseduje imovinu, a onda nije moguće sprovesti stečaj po skraćenom postupku. Radi se o nekretnini koja je upisana u zemljišne knjige u Puli. 

Finansijska agencija treba da dostavi sudu i iznos sa žiro-računa eparhije i to praktički na dan kada je zakazano ročište, a ostaje i dalje nepoznato zbog koje sume bi se mogao pokrenuti stečajni postupak.

Eparhija zagrebačko-ljubljanska sada je na adresi Ilica 7, u samom centru Zagreba. Mnoge su aktivnosti zabeležene u poslednje vreme i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Posebno svečano je bilo kada je vladika Kiril preuzeo upravljanje eparhijom, nasledivši patrijarha Porfirija koji je godinama uspešno upravljao eparhijom. Eparhija inače deluje na području središnje Hrvatske i Slovenija, a pre je bila uključena i Italija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona