1.000 EVRA ODŠTETE ZBOG PREDUGAČKOG SUĐENJA: Ustavni sud Hrvatske presudio u korist Ratka Andrića, osuđenog kao komandanta logora Manjača

V.C.S.

21. 11. 2023. u 15:30

RATKU Andriću, nekadašnjem potpukovniku JNA, prošle godine prvostepeno osuđenom na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, odnosno psihičkog i fizičkog zlostavljanja u nehumanim uslovima logora Manjača, povređeno je pravo na suđenje u razumnom roku. Ovu odluku doneo je Ustavni sud Hrvatske, a preneli su tamošnji mediji. Odluka konkretno znači da će Andrić sada dobiti odštetu od 1.000 evra zbog kršenja ustavom zagarantovanog prava.

1.000 ЕВРА ОДШТЕТЕ ЗБОГ ПРЕДУГАЧКОГ СУЂЕЊА: Уставни суд Хрватске пресудио у корист Ратка Андрића, осуђеног као команданта логора Мањача

FOTO: Arhiva novosti

Ustavni sud je naložio Visokom kaznenom sudu Hrvatske i da u roku od pola godine donese presudu u njegovom predmetu, odnosno da odluči o žalbi koju je Andrić podneo posle prvostepenog suđenja.

Činjenice pokazuju da je od početka sprovođenja istrage pa sve do danas prošlo 12 godina. Krivični postupak započeo je još 2011. godine. Pošto je Andrić, inače državljanin Srbije, bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, ispitan je preko međunarodne pravne pomoći pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Tada je potvrdio da nije kriv i da nije bio zapovednik logora, već je po dužnosti tamo otišao u inspekciju.

Sedam godina od početka istrage, 2019. godine, počelo je suđenje u odsustvu. Andrić je pre godinu dana, u novembru 2022, proglašen krivim. Osim 15 godina kazne, naloženo mu je da plati i 59.000 kuna sudskih troškova.

Na presudu se žalio Visokom kaznenom sudu, ali i Ustavnom sudu zbog dugog trajanja postupka. Ovaj drugi presudio je da je reč o povredi prava na suđenje u razumnom roku.

Inače, optužnica tužilaštva u Zagrebu teretila je Andrića da je tokom 1991. naređivao čuvarima da premlaćuju i izgladnjuju zarobljene pripadnike ZNG i MUP Hrvatske, od kojih je jedan preminuo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)