ZAR ZBOG SRBA "RAFALI"? Milanović reagovao zbog kupovine polovnih francuskih borbenih aviona (FOTO/VIDEO)

HRVATSKOJ je isporučen prvi od dvanaest francuskih borbenih aviona "Rafal", a do kraja sledeće godine Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo dobiće i sve ostale.

ЗАР ЗБОГ СРБА РАФАЛИ? Милановић реаговао због куповине половних француских борбених авиона  (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Jutjub rintskrin/Military Coverage

Ti povodom pre neki dan predsednik Zoran Milanović upitao je zbog čega su kupljeni tako skupi avioni, koji će Hrvatsku koštati više od milijarde dolara, sa svom opremom.

- Zašto nam trebaju, zar zbog Srba? Daleko bi bilo bolje učiniti sve da i zemlje regiona ulaskom u EU više sarađuju - rekao je Milanović.

Francuzi su prodali polovne avione Hrvatskoj - 10 jednoseda i dva dvoseda, koji su bili deo letelica Ratnog vazduhoplovstva. Hrvati su uz avione kupili i simulator leta i rezervne delove za Rafale, a tesna saradnja dve države na održavanju aviona predviđena je do 2026. godine. Predviđeno je po standardu NATO da francuski avioni lete do 2060. godine, a verovatno će na njima do tada biti urađeno i nekoliko remonta.

Sada Hrvatska vojska koristi stare MIG-ove, od kojih su mnogo odslužili i tehnički su daleko od modernih koji se nude na svetskom tržištu. Hrvati su prvo želeli da kupe korišćene izraelske avione, ali Amerikanci, koji su avione prvo prodali Izraelcima, nisu se složili da se modernizuju. Bilo je i razgovora o kupovini najnovijih američkih aviona, ali oni su bili preskupi.

Na konkursu se javilo nekoliko zemalja koji su, poput Šveđana, nudili svoje avione, ali je izbor pao na Francuze. Mnogi su to shvatili i kao političku odluku, jer su Francuzi uz Nemce najuticajniji u Evropskoj uniji, a Hrvatska je želela da je podrže za ulazak u šengenski prostor.

Još nije poznato kada će svi avioni biti operativno sposobni da obavljaju zadatke, a do tada će Hrvati koristiti stare avione. Bilo je i ideja da se angažuju borbeni avioni neke komšijske zemlje, ali se od toga odustalo.

 

Hrvati tako nastavljaju sa kupovinom vojne opreme, a najviše se kupuje i stiže od donacija iz Amerike. Tako su nedavno isporučena četiri nova helikoptera, a istovremeno je Hrvatska poslala Ukrajini svojih četrnaest helikoptera Mi-8.

U planu je do 2026. godine kupovina naoružanja i opreme za 3.8 milijardi evra, što je najveće izdvajanje za vojsku ikada. Rezultat je to stručnih analiza da su dosadašnja oprema i naoružanje zastareli, na ivici tehničke ispravnosti i da je nužno da se sve obnovi i modernizuje.

BONUS VIDEO - NAPETO U STEJT DEPARTMENTU: Srpska novinarka postavila Mileru nezgodno pitanje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BOGME GA JE ZATRESLO... POPUT EKSPLOZIJE: Podrhtavanje tla uznemirilo komšiluk