ZA PREDAVANJE - 10.000 €: Bivši najviši zvaničnici iz Slovenije i Hrvatske uspešno zarađuju i posle mandata

NAJUSPEŠNIJI slovenački političar, bivši predsednik Bo­rut Pahor namerava da se uključi na listu Lon­don spiker biro sa 150 ličnosti koje po celom svetu drže predavanja.

ЗА ПРЕДАВАЊЕ - 10.000 €: Бивши највиши званичници из Словеније и Хрватске успешно зарађују и после мандата

Borut Pahor, Foto AP

Londonska agencija, ko­ja, slovi kao jedna od naj­boljih na tom području, predstavlja da će on go­voriti o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama.

Bivši šef države prima 5.000 evra, a do decembra može da kori­sti svoju kancelariju, za čije potrebe je drža­va iznajmila prostor u Ljubljani za 40.000 evra. Ima i dva zaposlena, sa­vetnika i sekretaricu, a država im isplaćuje plate od 181.000 evra plus oko 100.000 evra za druge troškove. Posle decembra Pahor namera­va da sam zaradi novac za održavanje kancelarije.

Računa da bi za svako predavanje mogao da do­bije i 10.000 evra. Neke njegove kolege iz društva "bivših", kao Toni Bler, zarađuju i 20.000 evra po predavanju. Pahor ima plan da savetuje i velike međunarodne korporaci­je, jer ima iskustva u po­litici, a dobro poznaje i mehanizme unutar Evrop­ske unije. Pahor računa na izdašne sume koje bi mogao da zaradi davanjem saveta za poslovanje na jugoistoku Evrope.

Nije bivši slovenač­ki predsednik jedini koji živi od politike i po napuštanju politič­kih funkcija. I bivša hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitaro­vić putuje svetom, drži predavanja, aktivna je u Međunarodnom olimpij­skom odboru. Zasada ne razmišlja o povratku u aktivnu politiku.

Od učešća na brojnim konferencijama živi i Ivo Josipović, bivši hrvatski predsednik, a rado viđen gost je i Sti­pe Mesić. Josipovića posebno cene u Kini i često ga pozivaju u go­ste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)