NAJGORE JOŠ UVEK NIJE PROŠLO: Dramatične slike iz Hrvatske - Reka nosila mašine, ćebad, nameštaj... (VIDEO)

Novosti online

07. 08. 2023. u 21:48

REKA Drava već je premašila rekordni vodostaj u Hrvatskoj, koji je u 14 časova iznosio 616 centimetara, pri čemu se reka izlila u opštini Drnje i kod jezera Šoderice.

НАЈГОРЕ ЈОШ УВЕК НИЈЕ ПРОШЛО: Драматичне слике из Хрватске - Река носила машине, ћебад, намештај... (ВИДЕО)

Foto: Printskrin/Jutjub/Društvene mreže

Kako prenose tamošnji mediji, voda je već doprla do 20 domaćinstava koja su evakuisana u toku dana, dok je vodostaj Drave, izmeren oko 17 časova, bio 616 centimetara.

Jedna žena je danas spasena iz šahta u koji je upala slučajno. Spasioci su povređenu ženu prebacili na sigurnu stranu reke Drnje kako bi nastavila dalje zbrinjavanje.

Sedamnaestoro dece i 16 odraslih iz naselja Autoput kod Drnja smešteno je u sportsku salu osnovne škole jer je njihovo naselje pod vodom, piše "HRT".

„Ostali smo bez svega“

- Sve je po kućama plutalo - ćebad, nameštaj, veš mašine, sve što smo imali bilo je u vodi, sve. Ostali smo bez svega, nemamo više ni ono malo što smo imali - rekao je Miroslav Balog za "HRT".

U Dravskoj ulici voda je stigla do dvorišta, usled nevremena koje besni u Hrvatskoj već danima, ali se zečji nasip i dalje drži.

"Biće preklapanja Mure i Drave"

Kako je ranije izjavio direktor Hrvatskih voda, Zoran Đuroković, zečji nasip je ojačan i prognoza, kao i vodostaj se prate pomno, dok se očekuje preklapanje Mure i Drave.

- Deset opština Koprivničko-križevačke županije nalazi se uz reku Dravu. Šta će doneti rekordni vodostaj, teško je predvideti. Prvobitne prognoze su bile plus 700 santimetara, ali sada su nešto optimističnije – 650, odnosno željeni vodostaj je 635. U svakom slučaju, to je mnogo više od istorijski maksimalnog vodostaja od 578 centimetara - rekao je Đuroković i dodao:

- Doći će do preklapanja reka Mure i Drave, ali je sve učinjeno da se omogući manji dotok Drave kojim bi se smanjio vodostaj. Drava se već izlila kod jezera Šoderice, usled čega je došlo i do odrona puta kod Doma železničara koji je najbliži jezeru. Takođe su potopljeni ugostiteljski objekti, kamp, igrališta, pruga, kao i jedna kuća.

Trenutno je situacija neizvesna, dok mediji prenose da su sve dežurne službe na terenu.

Svesni smo situacije, ali još nema mesta panici, na terenu ima dosta vatrogasaca i hitne pomoći koji štite kuće, sigurni smo da ćemo, kako se talas vode bude pojačavao, ojačati liniju odbrane od kuće do kuće - rekao je načelnik opštine Drnje, Petar Dombaj.

Maksimalni vodostaj očekuje se oko ponoći.

Dramatično u Novom Virju

Osim u Drnju, situacija je dramatična i u opštini Novo Virje, na severoistoku županije, gde je voda usled izlivanja došla do pragova kuća.

- Imam 50 komada stoke, sklanjamo sve gde možemo, i životinje i bale, žito, noć je bila dobra, ali ne znamo šta nas čeka - izjavio je za medije Ivo Krčmar, čija je kuća prva na udaru.

Vojska u naselju Koprivnice

Prema poslednjim vestima, vojska i nadležne službe spustile su se do naselja kod Hlebina i Koprivnice zbog kritične situacije. Naime, pojavila se opasnost od probijanja nasipa i poplava koje mogu da naprave haos širom naseljenih domaćinstava.

Pripadnici Hrvatske vojske, tačnije njih 150, angažovano je na građenju brana i bedema, kao i na svim aktivnostima odbrane od poplava.

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: Nezapamćeno nevreme u Istri

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)