JEZIVO NASILJE U OSIJEČKOM DOMU ZA DECU: Roditelji čuli kako vaspitačica psuje mališana, ceo slučaj prijavili policiji

Novosti online

10. 07. 2023. u 18:41

MINISTARSTVO rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike izvršilo je 7. jula vanredni inspekcijski nadzor u Domu društvenih usluga Klasje u Osijeku zbog snimka koji je dospeo u javnost, a na kojem se čuje kako se jedna vaspitačica detetu obraća ružnim rečima i psuje njegovu majku.

ЈЕЗИВО НАСИЉЕ У ОСИЈЕЧКОМ ДОМУ ЗА ДЕЦУ: Родитељи чули како васпитачица псује малишана, цео случај пријавили полицији

Foto: Shutterstock

Dok deca u pozadini plaču, odjekuje vika vaspitačice koja se jednom detetu obraća izrazito ružnim rečima, a pogrdno naziva i psuje njegovu majku od koje je ono oduzeto i smešteno u dom. Ista odrasla osoba čuje se na snimku koji je dospeo u javnost kako izgovara i reči: "Marš", "Začepi gubicu" i "Dobićeš po pi***".

Incident snimili roditelji

Ovu scenu navodno su slučajno snimili roditelji koji su baš u tom trenutku nazvali kako bi čuli svoje dete, smešteno u dečjem domu Klasje. Kako autori ovog snimka navode, ovaj incident se dogodio sredinom juna u osiječkom Centru za pružanje usluga u MZ Klasje..

Oni ne znaju na čije dete vaspitačica viče, ali su osećali potrebu da alarmiraju nadležne službe, kao i javnost. Ceo slučaj istražuje i policija, a uključilo se i resorno ministarstvo.

"Svako ko je nasilan ili vređa decu biće sankcionisan"

- Sam snimak nisam čuo pa ne mogu ni da potvrdim ili negiram njegovu autentičnost, to će procenjivati policija ili sud. Upoznat sam sa situacijom. Apsolutno ne odobravamo nikakav oblik vređanja ili nasilja prema deci, kao ni prema bilo kome drugome, i za svaki za koji saznamo, uvek bude sankcionisan - rekao je za Večernji Vedran Škugor, direktor Centra Klasje. Potvrdio je kako su u toku policijske kontrole, a baš zbog toga, dodaje, ne može iznositi nikakve detalje incidenta.

- Koleginica trenutno ne radi. Sa njom ranije nije bilo problema, mislim da je ovo izolovan slučaj, a ako je snimak autentičan, kako kažu, jako mi je žao što se tako nešto dogodilo. Razgovarao sam sa njom, ali ne mogu da otkrijem šta mi je rekla, osetljiva je situacija - zaključio je direktor Škugor.

Dobio pismeno upozorenje

- Posle uviđaja potvrđena je informacija iz pristiglog obaveštenja. Utvrđeno je da je direktor Centra, kao predstavnik poslodavca, po dobijanju obaveštenja o nedoličnom ponašanju zaposlenog, preduzeo radnje u skladu sa Zakonom o radu i izrekao pismeno upozorenje o obavezama iz radnog odnosa. Na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, inspekcija Ministarstva će preduzeti odgovarajuće mere iz svoje nadležnosti.

Konkretno, obaveštenje o utvrđenom činjeničnom stanju biće dostavljeno Opštinskom državnom tužilaštvu i nadležnom Veću, a protiv navedenog zaposlenog biće naloženo dalje postupanje, radi zaštite prava i dobrobiti dece smeštene kao najugroženija grupa korisnika u sistemu socijalne zaštite - Ministarstvo rada, penzijskog sistema, porodice i socijalne politike.

(Večernji list)

BONUS VIDEO: Objavljen snimak hapšenja ubice iz Zemuna i njegovih saučesnika

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)