RIJEČKI NADBISKUP UZINIĆ: Objavio podatke o istragama o pedofiliji u svojoj nadbiskupiji

Tanjug

22. 05. 2023. u 21:10

RIJEČKI nadbiskup Mate Uzinić obavestio je danas javnost o prijavama i istragama koje je sproveo u prethodne dve i po godine, a koje su vezane za optužbe o zlostavljanju maloletnika i odraslih osoba u toj nadbiskupiji.

РИЈЕЧКИ НАДБИСКУП УЗИНИЋ: Објавио податке о истрагама о педофилији у својој надбискупији

Foto: Profimedia/Ilustracija

On je naveo da je za sve slučajeve sa kojima je upoznat pokrenuo potrebne istrage, kao i da je sve slučajeve zlostavljanja prijavio državnom tužilaštvu, nezavisno od toga da li se radilo o zastarelom slučaju, prenosi Hina.

Podsetio je da ga je papa Franja 2020. godine imenovao za riječkog nadbiskupa i dao mu, kako je naveo, ''posebna ovlašćenja''.

Uzinić je rekao da su neke prijave anonimne, što otežava istrage, ali kako je istakao, učinio je sve što je mogao kako bi došao do istine i pravde za žrtve.

Naglasio je da su razmere zlostavljanja često i veće od onoga što je uspeo da istraži.

Kao prvi slučaj, koji je završen pre njegovog dolaska, Uzinić je naveo slučaj sveštenika M.Š. (1953) koji je 2016. godine optužen da je 1992. seksualno zlostavljao maloletnika.

Sveštenik je priznao krivicu i razrešen je crkvenih službi, međutim nove optužbe pojavljuju se 2018. godine kada se ponovo otvara istragu.

On je priznao da je bilo više slučajeva (1987, 1988, 1922, 1993 i moguće 1994), kao i da se radi o 13 dečaka u rasponu od šest do 13 godina.

Sveštenik se sam prijavio policiji za bludne radnje prema maloletnicima, nakon čega je tražio i dobio oprost od celibata i otpuštanje iz kleričkog staleža.

Uzinić je obavestio tužilaštvo u Rijeci, uz napomenu da je kvalifikacija zločina koje je priznao M.Š. tokom kanonskog procesa teža od one koju je naveo u prijavi policiji, kao i da se ne može isključiti mogućnost ponovnog izvršenja krivičnih dela.

Sveštenik M.Š. (1941) je optužen da je 2006. i 2007. godine većem broju maloletnika slao neprimerene poruke, dok je sveštenik D.P. (1938) optužen zbog kažnjivih dela protiv maloletne osobe.

Uzinić navodi da su postojale glasine o tome da je bivši ministrant ucenjivao sveštenika, te da je obojici zabranjen kontakt sa maloletnim osobama i obavljanje svešteničke službe.

Sveštenik L.L. (1953) optužen je da je između 1999. i 2005. godine slao poruke neprimerenog sadržaja maloletnicama i zavodio ih, a kasnije je optužen da je to činio i između 2017. i 2019. godine jednoj punoletnoj i jednoj maloletnoj devojci.

Njemu su zabranjeni kontakt sa maloletnicama i obavljanje službe.

Sveštenika J.P. (1990) je 2021. godine jedna majka optužila za zlostavljanje njene maloletne ćerke i njemu su takođe zabranjeni kontakt sa maloletnicama i služba.

Sveštenika M.S. (1978) optužio je otac mladića o lošem uticaju M.S. na njegovog sina, bivšeg bogoslova.

Preliminarna istraga 2022. godine nije utvrdila zlostavljanje, pa slučaj nije prijavljen policiji, ali je utvrđena nerazboritost sveštenika, pa mu je zabranjen kontakt sa mladićem, navodi Hina.

Protiv njega su prošle nedelje iznete nove optužbe, pa je pokrenuta nova istraga, a sveštenik je razrešen službe.

Na pitanje novinara zašto te podatke nije izneo ranije, kao i da li u hrvatskoj crkvi postoji sistemsko zataškavanje, Uzinić je odgovorio da je reč o tajnim procesima.

-Ne bih se usudio da kažem da se zataškava. Hrvatska biskupska konferencija tek treba da utvrdi pravo stanje stvari, rekao je on.

Naveo je da je crkva želela da zaštiti dobar glas povređenih osoba i žrtava, ali i zlostavljača, dok se optužbe ne potvrde, te da je njemu bilo najvažnije da se sprovedu kvalitetni procesi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest