VANREDNA SITUACIJA U REGIONU: Izlile se Sava, Una, Sana, najkritičnije kod Bihaća (VIDEO/FOTO)

Novosti online

16. 05. 2023. u 23:34

OBILNE padavine izazvale su brojne probleme u severozapadnom delu Republike Srpske. U Kostajnici i Novom Gradu je proglašena vanredna situacija, a u Prijedoru su poplavljeni stambeni objekti i poljoprivredno zemljište.

ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА У РЕГИОНУ: Излиле се Сава, Уна, Сана, најкритичније код Бихаћа (ВИДЕО/ФОТО)

Foto: Printskrin/HRT

Vodostaj reke Une u Novom Gradu je 514 centimetara i na sednici opštinskog Štaba za vanredne situacije, koja je održana večeras, proglašena je vanredna situacija.

Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je da su porastu vodostaji reka Une i Sane ida su vrećama s peskom zatvoreni otvori na keju pored Une.

„Jak pljusak u popodnevnim časovima je podzemne vode sa 70 centimetara podigao na 150 centimetara te su na pojedinim lokacijama izbile podzemne vode“, rekao je on.

Drljača je naveo da je u prekidu saobraćaj ne nekoliko lokalnih puteva i na regionalnom putu u Suhači.

Drljača očekuje da će do jutra vodostaj porasti još 30 centimetara.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović je rekao da reka Sana brže nadolazi od predviđenog, kao i da se na 10 lokacija vrši prepumpavanje vode.

-Novi Grad je niži u odnosu na reku Sanu i to stvara problem i zbog toga se mora vršiti prepumpavanje vode,pojasnio je Novitović, prenela je RTRS.

Do sada su građani prijavili da je voda ušla u 27 stambenih i pomoćnih objekata.

U Prijedoru je najviše ugroženo prigradsko naselje Raškovac, gde je zaplavljeno tridesetak objekata, a voda preti i ostalim kućama i poljoprivrednom zemljištu.

Opasnost preti Kostajnici sa hrvatske strane Une i zato je je proglašeno vanredno stanje. Poplavom je ugroženo više stambenih objekata, zaplavljeni su pomoćni objekti, a velika je šteta je na poljoprivrednim usevima, koji su pod vodom.

Una, Sana i Sava nastavljaju da rastu, kiša u ovom delu Srpske povremeno i dalje pada, a padavine su najavljene i za noćas i sutra.

Republička uprava Civilne zaštite Republike Srpske prati stanje na terenu.

Od ponoći, zbog visoke akumulacije Hidroelektrana „Bočac“ kontrolisano ispušta vodu. Scenario iz 2014. godine, ne bi trebalo da se ponovi ni po jednom parametru, rekao je za RTRS direktor HE „Bočac“ Goran Milanović.

UNA SE IZLILA I U MARTIN BRODU

Reka Una izlila se u Martin Brodu usled obilnih padavina i poplavila domaćinstvo Željka Majstorovića.

Srpsko selo Martin Brod, nadaleko poznato po slapovima Une, čuva i versko, kulturno i istorijsko blago - manastir Rmanj koji datira iz 1443. godine. Problem plavljenja reke do danas niko od gradskih vlasti nije rešio., podseća RTRS.

NAJKRITIČNIJE KOD BIHAĆA

Vodostaj Une i dalje raste, najkritičnije je na području Bihaća, kod naselja Kralje, gde je dostigao čak 609 centimetara što je za 11 centimetara niže od rekordnog nivoa.

Prema najnovijim podacima o stanju na rekama u Federaciji BiH, najteže je upravo na području Bihaća, kod naselja Kralje.Rekordni vodostaj reke koji je do sada evidentiran je 620 centimetara, a meštani se nadaju da će, nažalost, do večernjih sati vodostaj preći taj rekord.

Meštanin Bihaća Valentino Jerković rekao je za portal „Kliks“ da kiša ne prestaje da pada i pozvao je sve ljude dobre volje u pomoć.

„Naseljena područja oko reke Une su izložena opasnosti. Već je par kuća stradalo, one koje su bile najbliže Uni. Podzemne vode koje izbijaju takođe stvaraju problem. Trenutno je Civilna zaštita pomogla u postavljanju vreća peska, grupa od nas dvadesetak sipa pesak u vreće na najkritičnijim delovima i nastavićemo tako dok god bude potrebno“,ispričao je Jerković.

Do sada je spakovano četiri hiljade vreća sa peskom.

Služba za civilnu zaštitu, stručne i zajedničke poslove kontinuirano prate situaciju i preduzimaju odgovarajuće mere i predlagaće preduzimanje mera, uključujući i angažovanje Gradskog štaba civilne zaštite Bihać, prenela je RTRS.

Operativni centar će nastaviti da funkcioniše neprekidno 24 sata, do prestanka opasnosti od poplava.

sputnikportal.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!