TRAŽIOCI AZILA U SLOVENIJI: Zahtevaju okončanje deportacija u Hrvatsku

Tanjug

28. 03. 2023. u 23:27

NEKOLIKO desetina tražilaca azila, zajedno sa aktivističkim organizacijama i sindikatima, održalo je danas miting u Ljubljani u znak protesta zbog diskriminatornih mera povezanih sa aktom o strancima i teškoćama sa kojima se suočavaju u Sloveniji.

ТРАЖИОЦИ АЗИЛА У СЛОВЕНИЈИ: Захтевају окончање депортација у Хрватску

Azilanti na "ničijoj zemlji" / Foto SRNA

Oko 50 tražilaca azila iz Burundija, Gane, Iraka, Irana i Avganistana okupilo se na Prešernovom trgu, noseći transparente koji pozivaju na ljudska prava za sve i ukidanje deportacije u Hrvatsku, prenela je STA.

Skup su organizovale nevladine organizacije i sindikati koji pomažu strancima.

Oni su istakli da će u narednim mesecima biti masovne deportacije tražilaca azila iz Slovenije u Hrvatsku, kao i da policija sistematski zlostavlja izbeglice i vraća ih u Bosnu i Hercegovinu, ne dajući im priliku da podnesu zahtev za azil.

Demonstranti su nezadovoljni odlukom slovenačke Vlade da ne ukine odredbu u Zakonu o strancima prema kojoj članovi porodica stranih radnika moraju da polože osnovni ispit iz slovenačkog jezika kako bi produžili boravak.

Iako je primena ove odredbe odložena 18 meseci u skladu sa izmenama koje su danas donete u parlamentu, strahuju da će mnogi članovi porodice izgubiti boravišnu dozvolu.

-Kada radimo u fabrikama i na gradilištima, nikome nije važno kojim jezikom govorimo. Kada želimo da živimo normalan život u društvu sa svojim porodicama, odjednom nismo dovoljno integrisani, poručili su oni, pozivajući se na činjenicu da strani radnici ne moraju da polože takav test.

Sindikat mladih Mladi plus rekao je da će ta odredba dovesti do razdvajanja porodica.

-Procenjuje se da će ta mera razdvojiti hiljade porodica, što je potpuno neprihvatljivo, rekla je predstavnica tog sindikata Tea Jarc.

Demonstranti su postavili nekoliko zahteva, među kojima je i povlačenje ove „diskriminatorne i antiradničke“ odredbe iz Zakona o strancima.

Takođe su pozvali Vladu, nadležna ministarstva, Narodnu skupštinu i predsednika zemlje da odmah obustave deportacije azilanata u Hrvatsku.

Oni traže da se donosioci odluka iz resornih ministarstava sastanu sa organizacijom tražilaca azila kako bi se odmah pozabavili "sramnim stanjem" u sistemu azila i praksom vraćanja azilanata u Hrvatsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega