SRBA NEMA U HRVATSKIM UDŽBENICIMA: Knjiga spala na Teslu i Preradovića

DA nije Nikole Tesle i Petra Preradovića, hrvatski učenici gotovo ne bi znali da su slavni Srbi ostavili trag u Hrvatskoj.

СРБА НЕМА У ХРВАТСКИМ УЏБЕНИЦИМА: Књига спала на Теслу и Прерадовића

Foto J. Kerbler

”Analiza predstavljanja nacionalnih manjina u udžbenicima u Hrvatskoj” pokazala je da su Srbi minimalno zastupljeni, ali nije dobra situacija ni sa drugim manjinama.

- Da njih obrišemo, rezultati bi bili porazni. To ne znači da se oni, kad se spominju u udžbeniku, uvek navode kao Srbi. Upravo se ističu primeri da se najčešće Petar Preradović, Vladan Desnica i Grigor Vitez navode kao Hrvati - kaže saborski poslanik Boris Milošević.

Sa druge strane, naučnik svetskog glasa Milutin Milanković, čija je rodna kuća u Dalju obnovljena u predivan centar za posetioce, spominje se samo jednom.

- Nema pisca Vojina Jelića, Sime Matavulja isto nema, ne spominje se nigde nijednom. To, zapravo, nije ni čudno. Matavulj je označen da nije hrvatski pisac, izbrisan je iz rodnog grada, sada ga nema u udžbenicima. A nekad je obeležavanje Simina rođendana u njegovom rodnom gradu Šibeniku trajalo tri dana - upozorava Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)