OVAKO JE REAGOVAO MILANOVIĆ: "Ukrajina kandidat za EU? U redu. BiH kandidat istoga dana!"

Novosti onlajn

17. 06. 2022. u 14:00

- BiH je u bezbednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga da ne dobije taj status, smatra hrvatski predsednik Zoran Milanović.

ОВАКО ЈЕ РЕАГОВАО МИЛАНОВИЋ: Украјина кандидат за ЕУ? У реду. БиХ кандидат истога дана!

Foto: EPA/FILIP SINGER

- Postane li Ukrajina kandidat za EU, hrvatska Vlada mora kategorički da zahteva da istog dana to postane i Bosna i Hercegovina - rekao je hrvatski predsednik Zoran Milanović u petak u Ohridu.

Lideri Francuske, Nemačke i Italije sastali su se u četvrtak sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu i poručili mu da podržavaju status kandidata za Ukrajinu.

-Ako Ukrajina može da dobije status kandidata u stanju u kojem se trenutno nalazi, i iz kojeg želim da što pre izađe, čitava po mogućnosti, onda nulta tačka hrvatske spoljne politike, nacionalne politike, bezbednosne politike treba da bude da status kandidata dobije i Bosna i Hercegovina - rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik naglašava da se kandidatskom statusu Ukrajine ne protivi.

- Ali je BiH u bezbednosnom i svakom drugom smislu u boljem stanju od Ukrajine i nema nijednog razloga, ni ekonomskog ni bezbednosnog, ni ljudskog, da BiH ne dobije taj status ako ga dobije Ukrajina - izjavio je Milanović.

- Očekujem da Vlada i njeni predstavnici, kada se bude govorilo o davanju statusa kandidata Ukrajini, kategorički zatraže da ga dobije i BiH - rekao je.

- Ukrajina kandidat? U redu. BiH kandidat istoga dana - naglasio je Milanović.

Milanović učestvuje na Prespanskom forumu na Ohridu i u petak se sastao sa makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim.

Severna Makedonija status kandidata već dugo ima, ali početak pregovora blokira Bugarska. Milanović se toj blokadi protivi i nekoliko je puta javno zamerio Sofiji na tome.

- Status kandidata, to je neka nada. S tom nadom Makedonija živi već predugo. Čudi me da je nisu izgubili i postoji opasnost da se ljudi okrenu od toga, da shvate da ih vuku za nos - rekao je.

- Na Bugarima je da vide kuda to vodi i da ti pregovori krenu - zaključio je Milanović.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!