SVETI SINOD MAKEDONSKE PRAVOSLAVNE CRKVE: Akt o autokefalnosti od SPC očekuju do kraja meseca

M. STANČIĆ

19. 05. 2022. u 09:20

- SRPSKA pravoslavna crkva trebalo bi da izvesti Vaseljensku patrijaršiju i druge pravoslavne crkve o svojoj nameri da Makedonskoj crkvi omogući samostalnost.

СВЕТИ СИНОД МАКЕДОНСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ: Акт о аутокефалности од СПЦ очекују до краја месеца

Foto: Arhiva "Novosti"

Tomos o autokefalnosti očekujemo da potpišu vaseljenski patrijarh Vartolomej i srpski patrijarh Porfirije. Nadamo se da ćemo do kraja ovog meseca dobiti ovaj akt - izjavio je portparol Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije vladika Timotej.

Na sednici Svetog sinoda MPC održanoj juče u Skoplju odlučeno je da se prihvati poziv za sasluženje na liturgiji pomirenja sa arhijerejima SPC u beogradskom Hramu Svetoga Save.

- Prihvatili smo poziv patrijarha Porfirija, odnosno Sabora SPC za uspostavljanje evharističkog jedinstva sa pravoslavnim svetom, razume se sa ovom liturgijom - izjavio je Timotej.

Kako je precizirao, crkvenu delegaciju iz Skoplja predvodiće poglavar MPC arhiepiskop Stefan. U Beograd sa njim odlaze na sasluženje sa arhijerejima SPC i trojica po rangu najstarijih mitropolita, u pratnji nekoliko saradnika.

Vladika Timotej je ukazao da se "ovim uspostavlja jedinstvo ne samo sa SPC, već i sa ostalim pravoslavnim crkvama, a to je korak do očekivanog konačnog razrešenja i željenog cilja - autokefalnosti MPC".

Pre toga, MPC će morati da ispuni uslove iz desetak tačaka kako bi bila predložena za dobijanje tomosa o autokefalnosti od strane Srpske patrijaršije - svoje "majke-crkve".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)