JANŠU POBEDIO ČOVEK KOGA JE SMENIO: Parlamentarni izbori u Sloveniji potpuno promenili političku sliku i odnos snaga, slede velike promene

Jurica KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

25. 04. 2022. u 19:01

ROBERT Golob nova je zvezda slovenačke politike. Na nedeljnim izborima do nogu je porazio veterana Janeza Janšu, koji je u politici više od trideset godina, a Golob u punom političkom angažmanu je svega tri meseca. "Pokret Sloboda" uverljivi je pobednik izbora, sa rezultatom koji su imali u "deželi" samo Janez Drnovšek i Miroslav Cerar.

ЈАНШУ ПОБЕДИО ЧОВЕК КОГА ЈЕ СМЕНИО: Парламентарни избори у Словенији потпуно променили политичку слику и однос снага,  следе велике промене

Foto Tanjug

Sjajnu pobedu 55-godišnji inženjer elektrotehnike nije zbog zaraze virusom korona dočekao sa svojim stranačkim drugovima, već se obratio video-vezom. Dvadeset godina nije u Sloveniji bio takav odziv na izbore, a ni pobednici nisu očekivali takav trijumf. Očito, Slovenci su želeli promene, zasićeni starim licima i večnim prepucavanjima između desnice i levice.

Okidač za puni angažman u politici Robert Golob je dobio kada ga je Janša smenio sa mesta predsednika uprave najvećeg državnog elektroenergetskog preduzeća GEN-1. Iza sebe je već imao nekoliko amaterskih izleta u politiku, kao član Pozitivne Slovenije, koju je osnovao ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, pa transfer u stranku Alene Bratušek, a u januaru ove godine se kandidovao za predsednika Zelene akcije, koja je ubrzo promenila ime u "Pokret sloboda". Zeleno-levi pokret bio je neočekivano dobro primljen u Sloveniji, a liberalni centar prava alternativa populističkoj vladi Janeza Janše.

- Na izborima se ne glasa protiv Janše, već protiv policijske države - govorio je Golob u kampanji.

Rodom je iz Gorice, sa usađenim antifašizmom kao i većina u tom kraju. Svoj je politički angažman najavljivao "malo levo, malo desno", a kao poslovni čovek dobro je upoznao i sve političke centre moći. Bio je i državni sekretar u vreme Drnovšekove vlade, a kao čelni čovek velike slovenačke kompanije iskazao se kao vrhunski menadžer. Omogućio je Slovencima da imaju potpuno kontrolu i pregled o trošenju gasa i struje, a i sam je zaradio puno para. I redovno plaćao poreze.

Šesnaest je godina vodio kompaniju koja se širila i po regionu, a onda je Janša uradio nesmotren potez i smenio ga.

- Politika me nije postavila na ovu funkciju, ali me je naterala da se sam počnem baviti upravo politikom - govorio je Golob.

Janšinu vladavinu je nazvao "vladajućom klikom" koja nema ništa zajedničkog sa desnim vrednostima i Isusovom naukom.

Zbog duge kose mediji ga nazivaju i "čudesnim dečakom" slovenačke energetike, koji je ujedno i poslovni vizionar, a po duši i srcu i nije pravi političar. Ne voli kompromise, a iza sebe ima i naučnu karijeru kao doktor nauka i docent na fakultetu.

Najavio je da će kao premijer biti posebno fokusiran na zdravstvo i klimatske promene, a na političkom polju Sloveniju vratiti sa desnice na centar. Mnogi, ipak, smatraju da je Slovenija pred novim eksperimentom, ali i upozoravaju da nova lica u politici nisu uvek donela značajnije promene.

A kako ništa ne može da prođe bez Rusa, poraženi SDS tvrdi da se Moskva umešala i u ove izbore. Kako, niko ne otkriva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)