HRVATSKU TRESU POSKUPLJENJA, ALI TO JE TEK POČETAK: Od danas skuplja struja, gas, hrana...

OD DANAS je u Hrvatskoj poskupela struja za 9,6 odsto, a gas za 16 odsto, a značajno su više i cene hrane i prehrambenih proizvoda. Zejtin se već prodaje za gotovo 3 evra po litri, a vekna hleba uskoro bi mogla da dosegne rekordnu cenu od 2 evra.

ХРВАТСКУ ТРЕСУ ПОСКУПЉЕЊА, АЛИ ТО ЈЕ ТЕК ПОЧЕТАК: Од данас скупља струја, гас, храна...

Foto: Novosti arhiva

Poskupelo je ili će da poskupi praktično sve. Za 20 odsto više su cene šećera i brašna, a zbog dugotrajne suše očekuju se i visoke cene voća i povrća. Neki gradovi najavljuju poskupljenje komunalnih usluga i do 50 odsto, a više usluge biće i u turizmu. Cena za litru dizela otišla je preko 2 evra, nakon kratkotrajnog smirivanja cena goriva.

Ali ovaj udar novih cena po mnogima je tek početak, jer se već u leto mogu da očekuju još više. Naime, svi će imati obavezu isticati cene u kunama i evrima, pa će mnogi 'zaokruživati' cene na više, prilagođavajući se evropskoj valuti.

Država će pokušati da pomogne najsiromašnijima, pa su predviđeni mesečni dodaci za gas i struju svima koji imaju niske penzije ili plate. Za to je hrvatska vlada izdvojila gotovo 700 miliona evra, a mnogi smatraju da ni to neće da bude dovoljno i da će sve više građana biti na rubu siromaštva.

BONUS VIDEO:

"KRASNOPOLj" U AKCIJI: Rusi objavili snimak uništavanja položaja ukrajinske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere