"ŠALJETE VEOMA NEGATIVNU PORUKU": Hrvatska uputila protestnu notu Crnoj Gori

Novosti onlajn

25. 02. 2022. u 16:49

MINISTARSTVO spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je protestnu notu Crnoj Gori zbog zahteva Opštine Tivat da se isele institucije hrvatske zajednice iz Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi.

ШАЉЕТЕ ВЕОМА НЕГАТИВНУ ПОРУКУ: Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори

Foto: piksabej

- Odluka, kojom bi institucije hrvatske manjine u Crnoj Gori bile prisiljene da se isele iz prostora koji dugotrajno koriste za svoje delovanje, imaće dalekosežne negativne posledice za sveukupni položaj hrvatske manjine u Crnoj Gori - poručilo je hrvatsko ministarstvo.

Navodi se i da spomenuta odluka ugrožava prava hrvatske nacionalne manjine zagarantovana crnogorskim zakonima, bilateralnim hrvatsko-crnogorskim sporazumom o zaštiti manjina iz 2009., kao i međunarodnim aktima.

- Posledice ovakve lokalne, ali za celokupnu nacionalnu zajednicu Hrvata Crne Gore štetne odluke, mogle bi imati svoj neželjeni odraz na ukupne odnose kako u bilateralnom, tako i multilateralnom okviru međunarodnih organizacija koje se bave manjinskom tematikom - stoji u saopštenju hrvatskog ministarstva, preneo je portal RTCG.

Portal podseća da je Opština Tivat ranije saopštila da neće produžavati ugovor o besplatnom korišćenju objekta Doma kulture u Donjoj Lastvi koji lokalna uprava ima sa NVO Hrvatska krovna udruga Duks Kroatorum, pa nakon što on istekne 15. aprila, ta NVO i svi ostali aktuelni korisnici prostora u tom objektu koji je vlasništvo lokalne uprave Tivta, moraju da ga napuste.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske ocenjuje da se time Hrvatima Crne Gore šalje veoma negativna poruka zbog koje su, kako su naveli, s pravom razočarani i krajnje uznemireni, „posebno jer navedena zgrada za njih ima snažnu simboličku važnost s obzirom na to da su je pre sto godina izgradili upravo Hrvati za svoje kulturne potrebe“.

Hrvatsko ministarstvo ističe da problem s Domom kulture nije rešen u skladu s obećanjima predsednika vlade Crne Gore, ministara i drugih zvaničnika i smatra „neprihvatljivim ovakvu zloupotrebu političkog pritiska na celokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki, a za ostvarivanje partikularnih političkih ciljeva u lokalnim institucijama“.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna