VARNICE IZMEĐU UKRAJINE I MILANOVIĆA: Posle njegove izjave traže izvinjenje

Novosti online

25. 01. 2022. u 21:55

MINISTARSTVO spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je ambasadorku Hrvatske Anicu Đamić nakon izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koje, prema Kijevu, „vređaju sećanje na Ukrajince koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine“.

ВАРНИЦЕ ИЗМЕЂУ УКРАЈИНЕ И МИЛАНОВИЋА: После његове изјаве траже извињење

Foto: EPA/FILIP SINGER

Ukrajinsko Ministarstvo zahtevalo je i „javno demantovanje ovih uvredljivih izjava“.

-Izjava Zorana Milanovića o događajima Revolucije dostojanstva vređa sećanje na Ukrajince i strance koji su dali svoje živote za evropsku budućnost Ukrajine. Izraženo je duboko razočaranje zbog izjava predsednika Hrvatske o članstvu Ukrajine u NATO-u i neprimerenosti pomoći našoj državi u svetlu ruske agresije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

U Kijevu su istakli da je hrvatski predsednik pokazao „nezahvalnost za pomoć“ koju su Ukrajina i Ukrajinci „pružali Hrvatskoj tokom njene borbe za nezavisnost“.

-Izjave Zorana Milanovića prenose narative ruske propagande, naglasilo je ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Takođe je navedeno da Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine zahteva javno demantovanje ovih uvredljivih izjava predsednika Hrvatske kao i da se one ubuduće ne ponavljaju. Odgovarajući demarš će uputiti i ambasador Ukrajine u Zagrebu.

Milanović je u utorak izjavio da će hrvatske vlasti u slučaju sukoba Rusije i Ukrajine povući svoje vojnike iz snaga NATO-a u Istočnoj Evropi. Prema njegovim rečima, takva odluka neće biti povezana sa Ukrajinom ili Rusijom, već „sa dinamikom američke unutrašnje politike. Hrvatski predsednik je doda o i da Ukrajini nije mesto u NATO-u. Oni su jedna od najkorumpiranijih država na svetu - kazao je Milanović.

rs.sputniknews.com

BONUS VIDEO - RUSKI HELIKOPTERI „KAMOV-32“ STIŽU U SRBIJU: Najbolja mašina za gašenje požara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije