UPAKOVAN U 685 BETONSKIH BLOKOVA: Nuklearni otpad stiže u Hrvatsku

Novosti online

06. 12. 2021. u 19:36

IZ nuklearne elektrano"Krško" u hrvatski Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Čerkezovac stiže otpad upakovan u 685 betonskih blokova. Ovi blokovi se više nikada neće moći da otvaraju, a narednih 30 do 40 godina stajaće u dva odvojena skladišta.

УПАКОВАН У 685 БЕТОНСКИХ БЛОКОВА: Нуклеарни отпад стиже у Хрватску

Ilustracija / Foto Tanjug

Dok se u Sloveniji pa i u Hrvatskoj razmišlja o gradnji drugog bloka NE „Krško”  hrvatski Fond za finansiranje razgradnje NEK užurbano i temeljno radi na pripremi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u bivšoj kasarni Čerkezovac na Trgovskoj gori pokraj Dvora na Uni. Ovde će Hrvatska od 2024. godine skladištiti svoju polovinu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz postojećeg bloka Krškog, piše „Večernji list”.

U Čerkezovcu će se skladištiti i institucionalni radioaktivni otpad koji je nastao u Hrvatskoj. Kako objašnjava Goran Kukmanović, voditelj Fondova odeljenja – Uspostava Centra za zabrinjavanje radioaktivnog otpada, kapija Centra će biti 500-tinjak metara udaljena od sadašnjeg ulaza u tu bivšu kasarnu, a kako bi stvorili dodatnu tampon-zonu između naselja i centra.

Od 35 objekata bivše kasarnu za uspostavu Centra biće iskorištena samo dva ukopana skladišta. Za skladištenje nisko i srednje radioaktivnog otpada iz Krškog izgradiće se poseban objekat dok će se za IRAO koristiti pomenuta dva ukopana skladišta.

Jedno skladište će se koristiti za prijem domaćeg otpada gde će se proveravati da li njegova radiološka i ostala svojstva tačno deklarisana. Kad se potvrdi da je paket prikladan za skladištenje onda će se, kaže Kukmanović, preneti u drugu zgradu za skladištenje.

Ta dva ukopana skladišta kao i objekat koji će u njihovoj neposrednoj blizini biti izgrađen za otpad iz Krškog nalaze se na platou koji je udaljen oko četiri kilometra od ulaza u Centar.

Trenutno se na lokaciji budućeg Centra i oko njega sprovodi određivanje nultog radiološkog stanja, što znači da se meri radioaktivnost iz kiše, tla, biljaka, životinja…

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)