NEMAČKI MINISTAR ROT: Očekujem kompromis oko izbornog zakona u BiH

Tanjug

03. 12. 2021. u 00:23

MINISTAR za Evropu u okviru Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Mihael Rot danas je poručio da očekuje postizanje kompromisa u Bosni i Hercegovini oko izbornog zakona, koji po njemu treba da bude inkluzivan.

НЕМАЧКИ МИНИСТАР РОТ: Очекујем компромис око изборног закона у БиХ

FOTO RTRS

Drugog dana posete BiH nemački diplomata komentarisao je za medije svoje viđenje problema u toj zemlji, a na pitanje da li bi Nemačka podržala sprovođenje izbora prema trenutnom izbornom zakonu ukoliko ne dođe do dogovora, izjavio je da on ipak očekuje postizanje kompromisa.

- Usko sarađujemo sa SAD, naša ekspertiza stoji na raspolaganju i u svim našim razgovorima koje smo vodili ovih dana u prvom planu je zahtev za temeljnu reformu izbornog zakona - saopštio je Rot, prenosi Klix.ba

Naglasio je i da je poslednja reforma izbornog zakona u Nemačkoj bila veoma bolna i kontroverzna.

- Ovo nije mačji kašalj, ako se svako zacementira iza svojih pozicija, ne pokaže želju za kompromisom, neće biti ništa od toga. Ja ne želim da razgovaramo o neuspehu i ono što je moja želja je da se nadamo da će u dogledno vreme doći do kompromisa - poručio je nemački diplomata.

On je rekao da je potreban izborni zakon koji će biti inkluzivan i u kojem će se građani identifikovati s državljanstvom, a u kojem neće biti bitna etnička pripadnost, vera i slično.

Rot je mišljenja da to ne bi urušilo federalizam države, što je uređenje BiH koje on podrazumeva i u budućnosti.

- Zar može biti presudno jesi li Srbin, Bošnjak, Hrvat ili musliman, pravoslavac ili katolik, svi ste vi jednako vredni. Živite svoju tradiciju, ali u suživotu - istakao je Rot.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS i KK Partizan obezbedili zimsku opremu za 600 dece