EVROPOSLANIK PORUČIO EU: U Bugarskoj nema makedonske manjine – oko toga nema kompromisa

Novosti onlajn

01. 12. 2021. u 07:28

BUGARSKI poslanik iz bivše vladajuće stranke GERB Emil Radev apelovao je na kolege iz Evropskog parlamenta da ne pokušavaju da promovišu temu postojanja makedonske manjine u Bugarskoj. Kako kaže, u zemlji nema makedonske manjine.

ЕВРОПОСЛАНИК ПОРУЧИО ЕУ: У Бугарској нема македонске мањине – око тога нема компромиса

Foto: Depositphotos

S tim u vezi, poslanik navodi da predsedavajuća delegacije Sofija int Veld iz liberalne političke grupe „Obnavljajući Evropu“ i predstavnica evropske levice Kler Dejli dozvoljavaju sebi da se poigravaju sa „temom koja nema nikakve veze sa stvarnošću“.

- U Bugarskoj nema makedonske manjine i to je pozicija oko koje ne treba dozvoliti kompromise. Očekujem da ćemo bugarske kolege u EP i ja jednoglasno braniti taj stav – bez obzira na naše političke sklonosti. Poigravanje sa temom, koje dozvoljavaju sebi krajnja levica populista poput irske poslanice Kler Dejli, u najmanju ruku protivreči istini i u suštini predstavlja nepravedan i pristrasan napad protiv naše zemlje - istakao je bugarski političar.

Odbor za pitanja građanskih sloboda, pravosuđa i unutrašnjih poslova sastavio je 17. novembra izveštaj nakon posete delegacije Evropskog parlamenta Slovačkoj i Bugarskoj u septembru ove godine. U njemu se ne govori direktno o makedonskoj manjini, ali se govori o diskriminaciji nekih grupa koje predstavljaju manjinu. Druge socijalne grupe poput LGBT i etničkih Roma su eksplicitno imenovane u izveštaju.

Podsetimo, u Bugarskoj nema priznatih manjina, iako Turci čine treću najveću etničku grupu u zemlji. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, 1.654 ljudi se izjasnilo kao Makedonci.

(Sputnjik)

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju