EVROPSKI SUD ZA LJUDSKA PRAVA PRESUDIO: Hrvatska mora da plati odštetu

Novosti online

18. 11. 2021. u 12:17

EVROPSKI sud za ljudska prava presudio je da Hrvatska mora platiti 40.000 evra porodici šestogodišnje devojčice Madine iz Avganistana jer je istraga njene pogibije bila neefikasna.

ЕВРОПСКИ СУД ЗА ЉУДСКА ПРАВА ПРЕСУДИО: Хрватска мора да плати одштету

Foto: Printskrin Youtube/ Evropski sud za ljudska prava

Sud je utvrdio da je tretman dece tražilaca azila bio neprikladan i da odluke o tražiocima azila nisu donete odgovarajućom brzinom.

Sud takođe nalazi da su neki od podnosilaca predstavke kolektivno proterani iz Hrvatske i da je država tražiocima azila uskratila njihova prava, između ostalog ograničavajući pristup advokatu.

U presudi se navodi da istražitelji nisu proveravali nedoslednosti u policijskim izveštajima, niti su upoređivali GPS podatke sa mobilnog telefona porodice poginule devojčice sa podacima iz policijskog automobila, kako je sugerisala ombudsmanka.

Hrvatska je ignorisala optužbe, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da je Madine ubijena ubrzo nakon što su hrvatski policajci na silu pokušali da je vrate u Srbiju, saopštio je sud.

Podsećamo, šestogodišnja Avganistanka Madina je poginula krajem novembra 2017. godine kad ju je udario voz po prisilnom povratku iz Hrvatske u Srbiju, da bi tek posle tri dana njeni roditelji od nadležnih jedva dobili telo, još krvavo i blatnjavo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

PREVIŠE TOPLO OBUČEN: Na Kelebiji zaustavljen pešak pun novca