DRAGANA JECKOV O ODLUCI VUKOVARSKIH VLASTI: Mržnja prema Srbima je osnov politike gradske uprave

Novosti online

27. 10. 2021. u 10:38

POTPREDSEDNICA SDSS-a Dragana Jeckov je na današnjoj sednici u Saboru komentarisala jučerašnju odluku veća grada Vukovara kojom se ne dopušta proširivanje prava srpskoj zajednici, a posebno upotreba ćirilice u gradu.

ДРАГАНА ЈЕЦКОВ О ОДЛУЦИ ВУКОВАРСКИХ ВЛАСТИ: Мржња према Србима је основ политике градске управе

Foto: SDSS

- Svake godine, u 10. mesecu, Gradsko veće Vukovara razmatra dostignuti stupanj razumevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Vukovara, te odlučuje, o mogućnosti ili potrebi proširivanja prava srpske zajednice novim pravima iz kataloga zakonskih prava. I tako već nekoliko godina zaredom Grad Vukovar zadovolji formu, i praktično iz godine u godinu po principu kopi-pejst prepisuje Zaključak kako stupanj međusobne snošljivosti hrvatskog naroda i pripadnika srpske nacionalne manjine nije napredovao, da se nisu stvorili uslovi za proširenje prava srpske manjine - rekla je Dragana Jeckov.

Ona ističe da ove godine opravdanje zvuči poprilično loše, pošto su vlasti u Vukovaru rešile da pričekaju rezultate popisa stanovništva koji će dati precizne podatke o tome koliko Srba živi u Vukovaru, pa će onda biti "pametniji" i ponovo odlučivati.

- Navodi o čekanju novih rezultata popisa inače ne bi bili sporni, da se istovremeno ne govori kako su rezultati iz 2011. godine lažirani za skoro 20 posto, što zvuči smešno. Svako ko iole prati politička zbivanja u Hrvatskoj zapravo nije iznenađen ovakvim zaključkom, jer je svima je jasno da dok god ova aktuelna vlast vodi grad, neće biti ispunjeni uslovi da se Srbima prošire prava, jer se kolektivna krivica pripisuje svima pa i onim rođenim nakon 1997, 2007, 2017… Borba protiv Srba i predstavljanje Srba kao dežurnih krivaca i svega lošeg osnova je politike u Vukovaru, bez obzira na to što su ta prava zagarantirana pozitivnim propisima Republike Hrvatske, ali i brojnim međunarodnim dokumentima koje je ratifikovala Hrvatska, čime su oni postali sastavni deo našeg pravnog sistema i po pravnoj su snazi iznad zakona RH - istakla je potpredsednica SDSS-a.

Ona kaže da te činjenice ne zanimaju gradske čelnike koji nastavljaju stigmatizaciju srpskog naroda i od odnosa prema Srbima "prave meru vlastitog domoljublja kako bi bili prepoznati kao jedine iskrene patriote, jer su oni uvek i isključivo protiv svega gde stoji bilo kakav predznak srpskog."

- Srbi su inače ugroza i pretnja za sve loše što se događa u Vukovaru, osim kada dođu lokalni izbori, pa se "dobri i podobni" Srbi stave na listu, izaberu u aktuelni saziv i onda ti isti Srbi glasaju da ne postoje preduslovi da se prošire prava srpskoj zajednici u Vukovaru. Zaista, u najmanju ruku tragikomično. I ne radi se ovde samo o ćiriličnim tablama, kako to pojedinci nastoje prikazati i banalizovati, prava koja srpska zajednica ne uspeva ostvariti su puno šira, i tiču se zastupljenosti, prava na obrazovanje, registracija manjinskih škola, stambeno zbrinjavanje, ali koga briga? Koleginice i kolege, ja se na ovom mestu ne žalim, jer bi to bilo besmisleno, naročito zato što gradska vlast ima dovoljno ruku da može proglasiti da je zemlja ravna ploča, a ne doneti ovakav jedan zaključak. Mnogo me više brine jedna druga stvar, a to je da je bilo više nade i da je daleko bolja društvena klima bila 1997. godine za vreme mirne reintegracije. Četvrt veka je prošlo, a mi ne da se nismo pomaknuli s mrtve tačke, već smo se vratili nekoliko koraka u nazad. Srpska zajednica u Vukovaru očekivala je ovakav zaključak, ali je i bila i biće odlučno i protiv njega jer je u suprotnosti sa poboljšanjem međunacionalnih odnosa i direktno proizvodi nove tenzije i napetosti koje nikome u gradu ništa dobro ne donose - zaključila je Dragana Jeckov.

Na ovakvu raspravu Dragane Jeckov reagovao je predsednik Konzervativne stranke Marijan Pavliček i predstavnik Mosta Miro Bulj koji su osudili govor Dragane Jeckov.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: PEĆINA GDE SU TURCI SPALILI ŽENE I DECU - Kađenica je spomenik žrtvama stravičnog zločina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)