U UGAŠENOM POŽARU UGAŠENO 14 ŽIVOTA: Stravične slike nakon vatrene stihije u privremenoj kovid-bolnici u Tetovu (FOTO)

Mladen STANČIĆ, Od stalnog dopisnika Skoplje

10. 09. 2021. u 08:45

U VATRENOJ stihiji koja je u sredu u 21 sat zahvatila privremeni objekat modularne kovid-bolnice u Tetovu na severozapadu Makedonije, izgorelo je 14 osoba od ukupno 26 pacijenata, zvanično je juče potvrđeno iz resornog Ministarstva za zdravstvo Vlade Severne Makedonije.

У УГАШЕНОМ ПОЖАРУ УГАШЕНО 14 ЖИВОТА: Стравичне слике након ватрене стихије у привременој ковид-болници у Тетову (ФОТО)

Foto EPA

Među povređenima nema medicinskog osoblja, a preostalih 12 pacijenata je prebačeno u bolnicu u Tetovo.

Iz vatrogosne jedinice u Tetovu je potvrđeno da je požar u modularnoj bolnici prijavljen u 21.02, a ekipe su za nekoliko minuta bile u akciji gašenja.

- Bilo je uključeno sedam vozila i više od 30 vatrogasaca, ali kada su oni stigli do kovid-bolnice ona je već bila potpuno u plamenu - izjavio je juče Sašo Trajčevski, zamenik komandira vatrogasne jedinice koja je neposredno učestvovala u gašenju. - Vatra je krenula iznutra!

Prema zvaničnim izjavama već u 21.30 požar je lokalizovan, u 21.45 ugašen, ali je u tih 45 minuta izgubljeno 14 života iako su vatrogasci kroz velike vatrene jezike iz objekta iznosili tela povređenih i stradalih pacijenata.

Komandir Teritorijalne vatrogasne brigada u Tetovu Uka Aliti svedoči da su vatrogasci dali sve od sebe, ali da su vatreni jezici bili preveliki i za 14 pacijenata smrtonosni.

- Dali smo sve od sebe, nastojali smo da izvučemo što više ljudi, da zaustavimo požar da ne zahvati i susedne objekte jer bi tek tada šteta i posledice vatre bili katastroafalni - izjavio je Aliti, uz napomenu da je vatrogascima veliku pomoć prižila grupa građana, kao i lekari i zdravstveni radnici koji su izvlačili tela povređenih i nastradalih. - U tim trenucima nismo ni znali da li izvlačimo žive ili mrtve ljude.

Potvrdio je da je pod visokom temperaturom izazvanom vatrom, eksplodirala jedna boca sa kiseonikom što je samo još "ojačalo požar". U akciji gašenja je povređen jedan vatrogasac, dok je četvorici pružena pomoć jer su bili otrovani dimom.

Ogromna temperatura uništila je i metalne cevi za vodovod u montažnoj bolnici.

Na informacije koje su se u četvrtak pojavile na društvenim mrežama i u delu medija, da je "u gradnji bolnice u Tetovu bilo propusta", iz Ministarstva za zdravstvo u Skoplju je saopšteno da je svih 19 modularnih kovid-bolnica u zemlji građeno tipski, po najvišim medicinskim i bezbednosnim standardima.

- Modularni kovid-centri, uključujući i bolnicu u Tetovu su otvoreni posle tehničkog prijema. U svim modularnim bolnicama ugrađeni su sertifikovani materijali. Kovid-centar u Tetovu poseduje i sve potrebne sertifikate za zaštitu pri nesrećama - precizira se u saopštenju Ministarstva i dodaje da je bolnica imala tri ulaza, hodnici su bili široki 2,4 metra a prozori niski zbog evakuacije.

Ministarstvo očekuje da stručnjaci i istražni organi što pre sve istraže. Na terenu je petoro tužilaca, troje iz Tetova i dvoje iz Skoplja, kao i republički javni tužilac.

Naložena je autopsija i identifikacija tela preminulih. Nekima će identitet biti utvrđen tek na osnovu DNK analize.

Foto EPA

Vučić: Spremni da pružimo pomoć

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je juče sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim i izrazio saučešće u ime svih građana Srbije porodicama nastradalih i građanima Severne Makedonije. Istovremeno, Vučić je makedonskom premijeru poručio da je Srbija spremna da pruži svaku pomoć.

- Građani Srbije su u bolu zajedno sa ljudima u Tetovu. Spremni smo da pružimo svaku bratsku pomoć, jer u ovoj tragediji građani Makedonije nisu sami - naglasio je Vučić.

ŽALOST

NA vanrednoj sednici Vlade Severne Makedonije proglašena je trodnevna žalost na celoj teritoriji zemlje. Na zdanju Vlade u Skoplju zastave su spuštene na pola koplja.

* * * * * * * *

JEZIVA SVEDOČENjA IZ UKLETE BOLNICE

Videla sam izgorele ljude, leševe, mnogo povređenih

U SKOPSKIM medijima je objavljena ispovest neimenovane žiteljke Tetova, čiji je otac bio pacijent u kovid-bolnici pretvorenoj u zgarište, i koja se u trenutku izbijanja požara zatekla u bolnici. Ona je izjavila da je požar najverovatnije buknuo u trenutku kada su lekari i medicinsko osoblje "defibrilatorom pokušavali da reanimiraju devojčicu koja je umirala" u sobi do one u kojoj je bio njen otac. U trenutku intervencije, kako je opisala, čuli su se povici i velika rastrčanost personala, a ubrzo zatim i panični pozivi za pomoć jer je iz štekera izbio požar.

Foto AP

Ona je rekla da je uz pomoć medicinskog osoblja uspela kroz prozor da izvuče svog bolesnog oca iz bolnice koja je već bila u velikom plamenu. On je kasnije zbrinut na internom odeljenju tetovske bolnice.

- Videla sam izgorele ljude, leševe, mnogo povređenih! Tako nešto ne bih poželela nikome da vidi. Bolnica je izgorela za nekoliko minuta, u tih nekoliko minuta ko je uspeo da se spase - spasao se, gorelo je veoma brzo - prenosi njeno svedočenje skopski "Sloboden pečat".

A pred kamerama TV Telma mladi čovek je sa suzama u očima svedočio da su mu u bolnici bila oba roditelja. Kaže, uspeo je da u poslednjem trenutku spase oca, ali nažalost ne i majku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LEOPARDI SU PRESKUPI, TO NIJE ČUDESNO ORUŽJE: Češki general o ukrajinskim tenkovima - Podsetio na tursku katastrofu