NAROD U PANICI: Hrvatske banke do kraja godine smanjuju prećutne minuse na računima

Novosti online

30. 08. 2021. u 20:06

HRVATSKE Banke počele su da šalju građanima obaveštenja o smanjenju prećutnih minusa na tekućim računima i da građanima nude skupe kredite da zatvore dugove.

НАРОД У ПАНИЦИ: Хрватске банке до краја године смањују прећутне минусе на рачунима

Foto Ilustracija arhiva

Nakon što je krajem jula Hrvatska narodna banka najavila da će se menjati režim odobravanja minusa na tekućem računu, na adrese građana počela su da stižu obaveštenja banaka da će im za dva meseca ili najkasnije od početka iduće godine smanjiti takozvane prećutne minuse.

Istovremeno, banke im nude odobravanje kredita na godinu dana kojim će zatvoriti iznos smanjenog prekoračenja. Banke, naime, nude dvije vrste minusa – dozvoljene i prećutne.

Dozvoljene koristi samo 32 hiljada građana, a prećutne njih čak 840 hiljada i njihovo će im smanjenje značiti veliki udar na standard.

Hrvatska narodna banka tvrdi da pokreće izmenu zakona kako bi se korisnike prećutnih minusa zaštitilo od previsokih kamata, međutim ostalo je nejasno kako su se ljudi uopšte našli u situaciji da im banke zaračunavaju kamatu koja je dva puta viša od zakonom najveće dopuštene?

Kamate na prećutna prekoračenja kreću se, naime, od 8,11 do 17,4 odsto.

Zakon koji su doneli bivši ministri finansija Slavko Linić i Boris Lalovac zabranio je bankama da građanima zaračunavaju kamate iznad najveće dopuštene, što je trenutno 8,11 odsto.

Građani Hrvatske su krajem juna uglavnom u prećutnom minusu bili 6,3 milijardi kuna, za što su bankama u godinu dana platili ili će platiti najmanje 630 miliona kuna kamate.

HNB je odlučila da reaguje kad su otkrili da se 95 odsto svih minusa na tekućem računu odobrava mimo odredbi o najvećoj dopuštenoj kamati.

HNB ističe da su banke odobrile svojim klijentima 94 hiljada dopuštenih minusa kod kojih je najveća kamata 8,11 posto i 1,7 milijuna prećutnih minusa za koje ne postoji ograničenje kamate.

(Večernji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)