TUĐMANA SMRT SPASILA OD HAGA: Bivši hrvatski ambasador otkrio - Optužnica bila spremna, a onda je sve obustavljeno

Novosti online

29. 08. 2021. u 16:53

BIVŠI hrvatski ambasador u Hagu Frane Krnić u svojoj knjizi otkrio je da je protiv Franje Tuđmana Tužilaštvo u Hagu pripremalo optužnicu za ratne zločine, ali je slučaj zatvoren nakon njegove smrti.

ТУЂМАНА СМРТ СПАСИЛА ОД ХАГА: Бивши хрватски амбасадор открио - Оптужница била спремна, а онда је све обустављено

Foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK/ilustracija

Delove njegove knjige objavila je splitska "Slobodna Dalmacija".

- Prema mojim informacijama, dobijenim u neslužbenim razgovorima s jednim brojem osoba iz Tužilaštva i MKSJ, protiv predsednika Tuđmana optužnica je bila napisana pred sam kraj mandata glavne tužiteljke Kanađanke Luis Arbur. Istraga protiv njega bila je vođena u najvećoj tajnosti, a i sama je optužnica imala tu oznaku, jer je na temelju izričite saglasnosti Suda tužiteljka imala pravo da do konačne odluke sudskog Veća sa takvim istragama, odnosno optužnicama ne izlazi u javnost - navodi Krnić.

Ambasador Krnić dalje piše da je od njenih saradnika saznao "da tužiteljka Arbur uprkos napisanoj optužnici nije bila u potpunosti uverena da će sve tvrdnje iz optužnice moći uspešno dokazati pred sudom, pa je sugerisala da konačnu odluku o podizanju optužnice donese njena naslednica Karla del Ponte, s obzirom na to da će upravo ona, kao nova glavna tužiteljka, biti ta koja će se sa optužnicom morati baviti u jednom takvom kompleksnom sudskom slučaju.

- A, upravo Karla del Ponte, tokom jedne diplomatske večere u rezidenciji srpske ambasadorke u Hagu (tužiteljka i ja smo sedeli jedno do drugog) na moje direktno pitanje da li je od svoje prethodnice "nasledila optužnicu" protiv hrvatskog predsednika Tuđmana, vrlo jasno mi je odgovorila sledeće: "Smrt je spasila vašeg predsednika, pa je sve obustavljeno" - piše u delu knjige.

Bivši ambasador kaže kako se u to vreme smatralo da Karla del Ponte optužnicu protiv Tuđmana spominje "iz taktičkih razloga", ali da se to na kraju pokazalo da i nije baš tako.

- Ipak, najvažniji dokaz da bi predsednik Tuđman bio optužen pred Haškim tribunalom nalazi se u obrazloženju pravosnažne presude MKSJ, kojom je za izvršenje više krivičnih dela ratnih zločina provosnažno osuđena grupa "Šestorke" iz Herceg-Bosne, Prlić i drugi, jer je u tom obrazloženju hrvatski predsednik imenovan jednim od najodgovornijih političara za ta krivična dela - navodi se, između ostalog.

Podsećamo, bivši hrvatski predsednik Franjo Tuđman preminuo je u decembru 1999.godine.

(Slobodna Dalmacija)

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)