PLENKOVIĆEVA SRAMNA PORUKA SRBIJI: Uvek ćemo dostojanstveno da slavimo ”Oluju”

NA OBELEŽAVANjU 26. godišnjice ”Oluje” u Kninu, premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da je Hrvatska uspela da oformi ”respektabilnu vojnu silu koja je porazila zločinačku politiku Miloševićeva režima”.

ПЛЕНКОВИЋЕВА СРАМНА ПОРУКА СРБИЈИ: Увек ћемо достојанствено  да славимо ”Олују”

Foto Tanjug

- Uvek ćemo dostojanstveno  da slavimo ”Oluju” uz poštivanje istorijske istine i izražavanje pijeteta prema svim žrtvama. Nikome nećemo da dozvolimo da dovodi u pitanje legitimitet ”Oluje” i to je poruka Srbiji koja bi trebala da napusti jalovu politiku prošlosti i okrenuti se politici pomirenja- rekao je na lokalnom fudbalskom stadionu u Kninu hrvatski premijer Andrej Plenković, na obeležavanju 26. godišnjice ”Oluje”. Podsetio je da je Hrvatska uspela da oformi ”respektabilnu vojnu silu koja je porazila zločinačku politiku Miloševićeva režima”.

Zastavu na kninskoj tvrđavi podigla je dobitnica zlatne medalje na Olimpijadi Mateja Jelić, za koju je predsednik Sabora Gordan Jandroković rekao da se mlade generacije mora da ugledaju na nju.

- Pozivam Srbiju da pogleda istinu u oči, kako bi se bolje moglo da sarađuje - rekao je u govoru Jandroković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović podsetio je na događaje iz vremena ”Oluje” i istaknuo ”veliku zaslugu” Franje Tuđmana, Gojka Šuška i Ante Gotovina.

- Bilo je nakon rata i zločina na svim stranama i o tome mora da govorimo, jer su ubijani i Hrvati i Srbi. Tu preko brda u Oklaju ubijani su na svojim kućnim pragovima babe i dedovi koji su naivno verovali da mogu da ostanu u svojim kućama, a niko zbog tih zločina nije odgovarao.

Milanović je kritikovao ‘neke’ iz BiH što i danas pokušavaju da optuže neke hrvatske ratne zapovednike. ”To nećemo dopustiti i oni neće da odgovaraju”. Rekao je da Hrvatska ne može da odustane od potrage za nestalima i da nema te vlasti u Hrvatskoj koja bi to prećutala.

- To je poruka komšijama i prijateljima iz Srbije, a o svemu drugom se možemo dogovoriti- rekao je Plenković.

Ni ove godine u Kninu nije moglo proći bez izvikivanja ustaškog pozdrava, pa su crnokošuljaši iz 9. bojne HOS-a i njen zapovednik Marko Skejo po ulicama grada uzvikivali ”Za dom spremni”. Skejo koji svake godine bez da ga je policija ikada do sada prijavljivala priredio ustaški hepening, pa je tako održao i govor u kojem je rekao da je ”hrvatska vojska srpskoj kobri satrala glavu”. Policija je ustaški skup snimila, ali nikoga nije privela.

Obeležavanje ”Oluje” komentarisao je i poliitički analitičar Žarko Puhovski koji tvrdi da to ljudima počinje da ide na živce, jer se svako malo nešto obeležava.

- Društvo je opterećeno, vi svaki dan imate neku godišnjicu. Imate i ljude kao što je Rojs koji su kao slon u staklarni i oni uzburkaju vodu- rekao je Puhovski. 

Puhovski kaže da se uporno stvara atmosfera harmonije, a sa druge strane cure podaci pokazuju da od harmonije nema ništa.

- Kome smo zahvalni, mi domovini ili domovina nama. Premijer kaže da su branitelji i Domovinski rat bili temelj Hrvatske, ali to nije istina. Temelj Hrvatske su prvi izbori i referendum - istakao je. 

Obeležavanje ”Oluje” u Kninu završeno je sedmominutnim nastupom akrobatske grupe ”Krila Oluje”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna