POČEO "LOV" PO NALOGU INCKA: Prvog dana primene zakona o zabrani negiranja genocida , Tužilaštvo BiH već "obrađivalo" nekoliko prijava

S. MIŠLjENOVIĆ

29. 07. 2021. u 09:00

U DANU kada su stupile na snagu nametnute izmene Krivičnog zakona BiH koje je sročio visoki predstavnik Valentin Incko, iz Tužilaštva u Sarajevu u sredu su brzinom svetlosti formirali nekoliko predmeta za "negiranje genocida", a na osnovu prijava građana.

ПОЧЕО ЛОВ ПО НАЛОГУ ИНЦКА: Првог дана примене закона о забрани  негирања геноцида ,  Тужилаштво БиХ већ обрађивало неколико пријава

Arhiva

Iz Republike Srpske poručuju da je Tužilaštvo, praktično, otvorilo sezonu lova na Srbe.

Prvu krivičnu prijavu, kako se sam pohvalio na "Fejsbuku", podneo je predsednik Skupštine opštine Srebrenica Ćamil Duraković, i to protiv novinara RTRS i predsednika Udruženja novinara RS Branimira Đuričića. Kako je navedeno u dokumentu koji je Duraković poslao Tužilaštvu BiH, osmumnjičeni je "manipulisao brojem žrtava u Srebrenici" i osporavao odluku suda u Hagu da je u Srebrenici bio genocid.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da će se založiti da svaki građanin Srpske bude zaštićen, i pozvao ljude u RS da prilikom saznanja o eventualnom delovanju SIPA ili obaveštajne službe o tome obaveste policiju.

On je naveo da će u funkciji biti poseban broj putem kojeg će građani Srpske informisati policiju ukoliko im je potrebna zaštita:

- Policija Srpske je već dobila nalog da naše ljude štiti i brani. Ako neko pokuša da ih hapsi, policija RS će to sprečavati.

Nenad Stevandić, šef Srpskog kluba u Parlamentu BiH i predsednik Ujedinjene Srpske, jednog od inicijatora zakonskih rešenja koja će biti odgovor na Inckov zakon, kaže za "Novosti", da je na sceni akcija iz Sarajeva s najlošijim namerama po RS, a u kojoj je samo alibi priča oko Srebrenice:

- Stvarna namera je da se Srpska smanji, osakati i da joj se oduzmu prerogativi. Naša borba nije vezana za negaciju zločina nego za prava na slobodu mišljenja i izražavanja o svemu što se desilo u ratu i posle u BiH. Neka ne misle da će 1,5 miliona Bošnjaka naterati milion Srba na kapitulaciju.

A Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD u Parlamentu BiH kaže, za "Novosti", da se iz poteza Tužilaštva jasno vidi da su sve kritike iz Srpske na rad pravosuđa bile na mestu.

Dok Tužilaštvo BiH sabira koliko je Srba prijavljeno za kršenje Inckovog nametnutog zakona, bošnjački političari provociraju srpske predstavnike u institucijama BiH, a traže i da se primeni "Ešdaunov model".

Reagujući na izjavu predsednika SDP Nermina Nikšića, koji je zatražio od Incka da uskrati primanja zvaničnicima koji učestvuju u blokadi zajedničkih institucija, poslanik SNSD u Parlamentu BiH Sanja Vulić je iznela računicu:

- U budžetu BiH za 2020. godinu 780 miliona KM izdvojeno samo od Uprave za indirektno oporezivanje, dok su neporeski prihodi bili oko 150 miliona KM, za šta su zaslužni građani RS, isto kao i građani FBiH i Brčko distrikta. Dakle, plate nam ne isplaćuje ni Nikšić, ni Incko, niti bilo ko od bošnjačkih predstavnika.

Predsednik SDS Mirko Šarović kaže, za "Novosti", da će očigledno politička kriza potrajati, pa ističe da treba vući pametne poteze i zajednički učestvovati u procesu zaštite interesa RS:

- Sankcionisaćemo sve koji udaraju na integritet RS, omalovažavajući je i ponižavajući. To će biti mudar odgovor, u skladu sa zakonom.

ŠTA SADRŽE DOPUNE KRIVIČNOG ZAKONA RS

1. Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kazniće se kaznom zatvora do tri godine.

2. Ako je delo iz stava 1. ovog člana izvršeno na način da se RS označi kao agresorska ili genocidna tvorevina ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest meseci do pet godina.

3. Ako je delo iz stava 2. ovog člana izvršilo službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, kazniće se kaznom zatvora od dve do deset godina.

4. Ako su dela iz st. 1. do 3. ovog člana izvršena u nameri promene ustavnog uređenja RS, njene teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od tri do petnaest godina.

VUČIĆ: NAMETANjE LOŠE ZA NARODE

KO je mislio da odluke mogu da se oktroišu ili nameću i da budu usmerene protiv interesa jednog naroda, čini se da nije dobro doneo nijednom od naroda u BiH, kako god to nekome izgledalo. Nisam se danas čuo Dodikom, juče smo razgovarali, ali ćemo se videti 4. avgusta - rekao je u sredu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, i dodao da veruje da će ljudi u BiH i RS naći racionalan način da prevaziđu trenutne probleme, jer je važno da se sačuva mir.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!