ANGELA MERKEL O UDARU NA SRPSKU: Nemačka kancelarka progovorila o velikom skandalu

Novosti online

05. 07. 2021. u 19:58

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel učestvovala je danas na Samitu o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa i dala podršku protivpravno izabranom "visokom predstavniku u BiH" Kristijanu Šmitu.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ О УДАРУ НА СРПСКУ: Немачка канцеларка проговорила о великом скандалу

Foto: EPA

- Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća i tu trebamo novi elan za Izborni zakon. Nadam se da će Kristijan Šmit imati dovoljnu podršku svih - poručila je Angela Merkel.

Ona kaže da je neophodno da se radi dalje na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

- Berlinski proces, koji smo započeli pre sedam godina, pokazuje da nam je pored procesa približavanja sa ciljem članstva u EU stalo da region sarađuje u fazi u kojoj svaka zemlja radi na svom evropskom putu - objasnila je Merkel na konferenciji za štampu.

Merkelova je istakla da se ne radi samo o pitanju važnom za budućnost zemalja regiona, već je to i u interesu EU da se proces pristupanja podstakne, omogući pomirenje, prevazilaženje podela.

- Postoje mnogi razlozi, između ostalog i geostrasteški zbog čega želimo članstvo regiona u EU - podvukla je Merkel.

Podsećamo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Savet bezbednosti UN nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo videti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)