ANGELA MERKEL O UDARU NA SRPSKU: Nemačka kancelarka progovorila o velikom skandalu

Novosti online

05. 07. 2021. u 19:58

NEMAČKA kancelarka Angela Merkel učestvovala je danas na Samitu o zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa i dala podršku protivpravno izabranom "visokom predstavniku u BiH" Kristijanu Šmitu.

АНГЕЛА МЕРКЕЛ О УДАРУ НА СРПСКУ: Немачка канцеларка проговорила о великом скандалу

Foto: EPA

- Situacija u Bosni i Hercegovini nije zadovoljavajuća i tu trebamo novi elan za Izborni zakon. Nadam se da će Kristijan Šmit imati dovoljnu podršku svih - poručila je Angela Merkel.

Ona kaže da je neophodno da se radi dalje na stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

- Berlinski proces, koji smo započeli pre sedam godina, pokazuje da nam je pored procesa približavanja sa ciljem članstva u EU stalo da region sarađuje u fazi u kojoj svaka zemlja radi na svom evropskom putu - objasnila je Merkel na konferenciji za štampu.

Merkelova je istakla da se ne radi samo o pitanju važnom za budućnost zemalja regiona, već je to i u interesu EU da se proces pristupanja podstakne, omogući pomirenje, prevazilaženje podela.

- Postoje mnogi razlozi, između ostalog i geostrasteški zbog čega želimo članstvo regiona u EU - podvukla je Merkel.

Podsećamo, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Savet bezbednosti UN nije izabrao visokog predstavnika jer, kako se moglo videti, nije bilo konsenzusa za njegov izbor u okviru tog tela, koje je po odredbama Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma jedino ovlašteno da odlučuje o imenovanju visokih predstavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (3)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade