BUGARI SU "TATARSKI FAŠISTI": Zaoštrava se diplomatski rat Sofije i Skoplja - "Mi nismo Mongoli"

Novosti online

02. 07. 2021. u 16:15

ZVANIČNA Sofija protestovala je zbog izjave lidera makedonske Omladinske organizacije VMRO DPMNE Dragana Đurovskog na račun Bugara koju je okarakterisalo kao jezik mržnje i pozvalo vladu u Skoplju da se distancira od takvih uvredljivih izjava. Đurovski je, naime, Bugare nazvao "tatarskim fašistima".

БУГАРИ СУ ТАТАРСКИ ФАШИСТИ: Заоштрава се дипломатски рат Софије и Скопља - Ми нисмо Монголи

Foto: Depositphotos

U bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova su izrazili žaljenje zbog incidenta i naveli da slične izjave otežavaju ponovno uspostavljanje poverenja između naroda dve države.

- Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske oštro osuđuje izjavu Dragana Đurovskog iz Omladinskog saveza VMRO DPMNE u kojoj on koristi uvredljive i neistinite reči i uvredljiv jezik u odnosu na Bugarsku i njen narod, i na taj način širi mržnju prema našoj zemlji - izjavili su u Ministarstvu spoljnih poslova Bugarske.

U Ministarstvu su naveli da slične provokacije protivreče osnovnim evropskim principima i normama ponašanja u politici i predstavljaju simbol nasleđenih stereotipa iz prošlosti, koji se kose sa željom Skoplja da deli evropske vrednosti i da se priključi zajedničkoj evropskoj porodici.

- Bugarska je uvek demonstrirala doslednost, transparentnost i konstruktivnost u odnosima sa svojim susedima. Bez obzira na sve naše dobrosusedske odnose, naša država ostaje predmet demonizacije i jezika mržnje u sferi spoljnopolitičkih diskusija u Severnoj Makedoniji, što je nedopustivo u savremenom demokratskom svetu - podvukli su u Ministarstvu spoljnih poslova Bugarske.

Podsetimo se, Bugarska je nekoliko puta optuživala makedonske političare da vređaju Bugare i iznose lažne predstave o poreklu bugarskog naroda. Sofija tako traži da se unesu izmene u makedonske udžbenike istorije, u kojima se Bugari nazivaju potomcima Tatara i Mongola.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

ALKARAZ NAVUKAO GNEV SRBIJE NA SEBE: Španac je pokrenuo lavinu koju ne može da zaustavi! Đoković ima navijače koji neće ćutati na nepravdu

NAKON što je Novak Đoković uz mnogo političkih upliva i zakulisanih radnji svrgnut sa mesta broj jedan ATP liste, na njeno čelo zasela su dva španska tenisera - Karlos Alkaraz i Rafael Nadal. Mlađi od njihov dvojice, popularni Karlitos želeo je da tim povodom pošalje poruku svom sunarodniku, a sudeći po lavini koju je pokrenuo zažalio je zbog toga.

04. 10. 2022. u 17:08

Komentari (6)

LJUDINA: Pogledajte kako je čovek sa štakama spasao povređeno mače u Beogradu (VIDEO)