MILANOVIĆ PREMIJERU I MINISTRIMA: Di ste partizani! Plenković - Hrvatska je imala najviše partizana!

Jurica Kerbler - Stalni dopisnik iz Zagreba

22. 06. 2021. u 21:05

OBELEŽAVANjE Dana antifašizma u Hrvatskoj po prvi put je u Brezovici bilo u organizaciji hrvatske vlade.

МИЛАНОВИЋ ПРЕМИЈЕРУ И МИНИСТРИМА: Ди сте партизани! Пленковић - Хрватска је имала највише партизана!

Foto Tanjug

Već dugo se u Hrvatskoj ne obeležava ustanak u Srbu, gde su Srbi organizovali prvu otvorenu pobunu protiv nacista i njihovih kvislinga ustaša, a još devedesetih je Franjo Tuđman predložio da se umesto u Srbu, dan antifašizma obeležava u Brezovici, gde je 22. juna 1941. osnovan Prvi sisački partizanski odred, prvi u okupiranoj Jugoslaviji.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u da je stvaranje demokratske Hrvatske u obruču ratne Evrope jedinstven događaj, nedovoljno priznat od istoričara.

- Hrvatska je imala najmasovniji partizanski pokret u Evropi zbog čega je Hrvatskoj osigurano istaknuto mesto među pobednicima Drugog svetskog rata - rekao je Plenković i dodao da je vreme da se Hrvatska suoči sa burnim vremenima Jugoslavije. - Pod tim mislim i na zločine na Blajburgu zbog kojih su patile brojne porodice i koje su dovele do podela. Tu mislim i na posleratne čistke, poput Alojzija Stepinca, koji je spasao brojne Jevreje od smrti.

Foto Tanjug

Zoran Milanović

Milanović je naglasio da "Hrvatska i većina Hrvata i Srba nije bila samo na strani pobednika, već i na strani istine i dobra" i dodao da danas ne treba deliti ljude na one ko je bio Hrvat, a ko Srbin, jer se to nije radilo ni tada.

- Hrvati nisu bili proganjani kao Jevreji i Srbi, za dva dana je bio osnovan logor Jadovno u kojem su ubijene hiljade njih - poručio je Milanović.

- Sisački komunisti koji su pokrenuli ustanak bili su borci za sovjetsku Hrvatsku, ne demokratiju - rekao je Milanović uz napomenu da u to vreme hrvatski narod nije bio zreo za ustanak jer je živeo u iluziji da je sa NDH dobio nekakvu državu. - Srpski narod Hrvatske, naša braća po oružju u tom ratu, nažalost ne više u ovom zadnjem, zajedno su sa hrvatskim komesarima dizali taj narodni ustanak.

Foto Tanjug

Andrej Plenković

Obeležavajući juče Dan antifašističke borbe, hrvatski politički vrh po prvi put se nakon žestokog sukoba predsednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića našao zajedno u Brezovici, a okupljeni antifašisti, uz pesmu "Bela, ćao" izričito su tražili da se napokon zakonski reguliše zabrana ustaških obeležja.

Za koji dan jevrejske organizacije u Hrvatskoj uputiće u parlamentarnu proceduru predlog da se trajno i u svim prilikama zabrani isticanje ustaških simbola i znakova, među kojima je i pozdrav "Za dom spremni".

- To je civilizacijsko pitanje za sve političke aktere u Hrvatskoj kako bi se rešili nasleđa Drugog svetskog rata i posledica ustaške vladavine - rekao je Milorad Pupovac i najavio da je za petak Ognjen Kraus, predsednik jevrejske opštine Zagreb, sazvao sastanak na kojem će se doneti finalna verzija predloga izmena Kaznenog zakona.

Iako se još uvek ne zna stav vladajućeg HDZ-a, Pupovac, koji je sa njima u koaliciji, najavio je da će SDSS podržati izmenu zakona. Podržavaju to i politički lideri drugih stranaka.

PREDSEDNIK MINISTRIMA DOBACIO: "DI STE, PARTIZANI"

Iako su mediji preneli da su se Milanović i Plenković u Brezovici samo mimoišli i bez reči hladno rukovali, kasnije je objavljen video koji otkriva da je prilikom polaganja cveća na spomen-obeležju Milanović u prolazu Plenkoviću i ministrima dobacio: "Di ste, partizani".

Na jučerašnjem skupu, gde je Milanović bio srdačno pozdravljen, a Plenković izviždan spominjanjem kardinala Alojzija Stepinca, bili su i bivši predsednici Stipe Mesić i Ivo Josipović.

ZAKON

PRAVNIK Anto Nobilo predlaže da kazna u zakonu za isticanje pozdrava "Za dom spremni" bude 10.000 evra.

- To je dovoljno da se ustaše iskorene - kaže Nobilo i dodaje da, od kada su u Austriji uveli isti zakon, "ustaše su nestale".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna