KRIJU ISTINU O MUČENJU SRBA: Usvojena apelacija građana koji sarajevsku policiju optužuju za zlostavljanje

O. M.

14. 06. 2021. u 20:53

USTAVNI sud BiH usvojio je apelaciju Miloša Obradova, Stefana Samardžije i Srđana Sokolovića podnetu protiv Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu koje ni posle dve i po godine nije okončalo istragu o njihovom mučenju i zlostavljanju od strane pripadnika MUP Kantona Sarajevo.

КРИЈУ ИСТИНУ О МУЧЕЊУ СРБА: Усвојена апелација грађана који сарајевску полицију оптужују за злостављање

Foto: Arhiva VN

Apelaciju je podneo njihov advokat Bojan Veselinović, a Ustavni sud je utvrdio da su Obradovu, Samardžiji i Sokoloviću povređena prava, garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava, da ne budu podvrgnuti mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju.

- Nalaže se Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu da bez odlaganja preduzme radnje radi otklanjanja povrede prava apelanata, te da u roku od tri meseca obavesti Ustavni sud BiH o preduzetim merama - navodi se u odluci.

Ova trojica Srba u oktobru 2018. privedena su u istrazi ubistva sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. Zapravo su se odazvali na poziv SIPA, a potom su prebačeni u MUP Kantona Sarajevo gde su, kako tvrde, brutalno mučeni i zlostavljani. O tome su podneli prijavu tužilaštvu navodeći da su ih nepoznati policajci tukli palicama, pištoljima, silovali kišobranom, kleštima im gnječili testise, zarezivali uši, biber sprej prskali u oči, puštali im ezan za dženazu, terali ih da klanjaju i vređali na nacionalnoj i verskoj osnovi. Neke od policajaca naknadno su prepoznali na televiziji i njihove fotografije (navodno lošeg kvaliteta) dostavili tužilaštvu.

Iako je od podnošenja prijave prošlo više od 30 meseci sarajevsko tužilaštvo do sada nije okončalo istragu. Nije donelo ni naredbu o sprovođenju istrage ili njenoj obustavi, već predmet i dalje "analizira". To primećuje i Ustavni sud koji u odluci pojašnjava da je tužilaštvo dužno da sprovede delotvornu istragu, utvrdi istinu i u skladu s tim deluje. Napominje se i kako sud smatra da su navodi apelanata dovoljno potkrepljeni, ali da tužilaštvo nije adekvatno reagovalo.

POVREDE DOKAZANE

U APELACIJI advokat Bojan Veselinović navodi da su njegovi klijenti fizički i psihički zlostavljani zato što su Srbi, te da se i istraga iz tog razloga opstruiše. U odgovoru tužilaštvo smatra da za to nema nikakvog osnova, da se radi o pretpostavci advokata, bez dokaza. Na koncu Ustavni sud smatra da "imajući u vidu utvrđenu povredu, nije potrebno dodatno ispitati te navode".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)