PROPAST HDZ-a NA IZBORIMA U HRVATSKOJ: Izgubili Zagreb i Split - Glina dobila zamenicu gradonačelnika iz redova srpske manjine

J.KERBLER/ZAGREB, Od stalnog dopisnika

30. 05. 2021. u 23:49

NOVI gradonačelnik Zagreba je Tomislav Tomašević, nakon uverljive pobede nad večnim gubitnikom izbora pevačem Miroslavom Škorom, a najveće iznenađenje lokalnih izbora u Hrvatskoj je pobeda profesora fizike Ivice Puljaka u Splitu.

ПРОПАСТ ХДЗ-а НА ИЗБОРИМА У ХРВАТСКОЈ: Изгубили Загреб и Сплит - Глина добила заменицу градоначелника из редова српске мањине

Foto: Depositphotos

On je u drugom krugu lokalnih izbora pobedio HDZ-ovog kandidata Vicu Mihanovića i tako je vodeća hrvatska stranka ostala bez pobede u dva najveća hrvatska grada. U Rijeci je očekivano pobedio SDP-ov kandidat Marko Filipović, iako ne i uverljivo, dok je u Osijeku novi gradonalečnik HDZ-ovac Ivan Radić.

Debakl Miroslava Škore je očekivan, on sa svojom desničarskom politikom nije imao šansu u Zagrebu, pa je naslednik Milana Bandića aktivista Tomašević i njegova ekipa iz stranke Možemo!. Veliko je pitanje hoće li moći lagodno da vladaju metropolom, jer je Zagreb prezadužen, a novi projekti traže velike novce. Zagrepčanima je očito dosta etabliranih stranaka koje obećavaju, a ništa ne realizuju, dok ekipa oko Tomaševića nema nikakvo iskustvo u velikim sastavima što će biti hendikep u vođenju grada. Od novog gradonačelnika Zagrepčani mnogo očekuju, a Škori ostaje uteha da je 105.000 građana glavnog grada biralo njega i njegovu desničarsku politiku. Za Tomaševića je glasalo 200.000 građana, što je više nego što je Milan Bandić dobijao u dvadeset godina vođenja grada.

Za HDZ gubitak Zagreba i Splita je ozbiljno upozorenje da stranka gubi podršku, a izgubio je i Goran Pauk dugovečni HDZ-ov župan u Kninsko-šibenskoj županiji. Dosadašnji gradonačelnik Knina Marko Jelić biće novi župan, a HDZ nije uspeo ni u Vukovaru gde će gradonačelnik biti Ivan Penava. Ali, HDZ ipak u konačnici može da bude zadovoljan pobedama u nekim sredinama gde do sada nije bio na vlasti, poput Ličko-senjske županije, a zadržao je vlast i u Zadru i Dubrovniku. Ozbiljno je uzdrman i Istarski demokratski savez koji je suvereno vladao Istrom, a sada je na rubu sloma. NJihov kandidat Boris Miletić postao je novi župan sa svega 54 glasa više od protivandidata, a stranka je izgubila Pulu, pa je novi gradonačelnik ljubitelj Tompsonovih pesama Filip Zoričić.

Na lokalnim izborima čule su se brojne uvrede i optužbe, a kampanja je bila u nekim mestima izuzetno oštra. Iznenađuje i pobeda HDZ-u u Slavoniji, koja je i najviše pogođena krizom i iz koje se mladi masovno iseljavaju, a stranka na vlasti dobila je opštu podršku građana. Ni ovi izbori nisu mogli da prođu bez negativnog spominjanja Srbije, pa je Sandra Benčić, jedna od najbližih saradnica novog zagrebačkog gradonačelnika rekla da je Škoro ostao na margini, ”jer kod nas ne prolazi kampanja kakvu smo viđali kod Trampa i Vučića”.

Promena u Glini

U Glini je došlo do promene, pa je novi gradonačelnik nezavisni kandidat Ivan Janković, čija će zamenica biti takođe nezavisna kandidatkinja iz redova srpske manjine Branka Bakšić Mitić. U ostalim mestima i u drugom krugu redom je pobeđivao SDSS, kao vodeća srpska stranka u Hrvatskoj.

Polovični uspeh

SDSS nije uspeo u Gračacu, gde je Robert Juko iz HDZ-a pobedio Rajka Obradovića, a razlika je 89 glasova. U Donjem Lapcu je pobedio SDSS-ov Ilija Obradović, koji je dobio osam glasova više od SDP-ovog kandidata Dace Vlatković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)